Felat BOZARSLAN/ DİYARBAKIR, () - DİYARBAKIR'da, geçen Şubat ayında 50 bin lirasını aldıkları 92 yaşındaki Nezrife Erge'yi eşarpla boğarak öldürdükleri suçlamasıyla tutuklanan torunu Süreyye Turhallı ve sevgilisi Ziynettin Kardaş'ın ağırlaştırılmış ömür boyu hapis istemiyle yargılanmalarına başlandı. Süreyya Turhallı, cinayeti işlemediğini söyleyerek, "Paraya ihtiyacım olsaydı hırsızlık yapar, çıkardım. Çünkü rahatlıkla eve girip çıkıyordum. Babaannemi öldürmem için bir neden yok" dedi.
Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasında tutuklu sanıklar 31 yaşındaki Süreyya Turhallı ve Zeynettin Kardaş hazır bulunduruldu. Duruşmada savunması alınan Süreyya Turhallı, daha önce verdiği ifadeyi kabul etmediğini söyleyerek, "Adana'ya giderken yolda yakalandım. Yakalanmanın şokuyla suçlamayı kabul ettim. Anne ve baba tarafım arasında husumetli olduğu için 2012 yılında halam beni kaçırmaya çalıştı. Uzun süredir şiddet yaşıyorum. Paraya ihtiyacım olsaydı hırsızlık yapar, çıkardım. Çünkü rahatlıkla eve girip çıkıyordum. Babaannemi öldürmem için bir neden yok. Öldüğünü annem telefonla arayınca öğrendim" dedi. Diğer tutuklu sanık Ziynettin Kardaş'ı, avukatı olmadığı için dinleyemeyen mahkeme heyeti, daha sonra tanıkların ifadesini aldı.
Süreyya Turhallı'nın avukatı Cemo Tüysüz, müvekkilinin suçu işlediğine dair bir delil olmadığını söyleyip, tahliyesine karar verilmesini istedi. Daha sonra ara kararlarını açıklayan mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Nezrife Erge'nin sahip olduğu gayrimenkuller nedeniyle iyi bir kira gelirine sahip olduğu, torunu Süreyya Turhallı'nın olay günü dikkat çekmemek için evine gittiği ve bilinçli olarak açık bıraktığı kapıdan sevgilisi Zeynettin Kardaş'ı eve aldığı belirtildi. İddianamede, yaşlı kadının el ve ayaklarını bağlayan şüphelilerin ses çıkarmasını önlemek amacıyla yaşlı kadının ağzına bir top kumaş tıkadıkları da ifade edildi. Şüphelilerin evde bulunan 50 bin Lira ve üzerinde Arapça yazılar bulunan 32 gram ağırlığında altın madalyonu aldığı belirtilen iddianamede, paranın Süreyya Turhallı ve Zeynettin Kardaş arasında paylaşıldığı belirtildi. Şüpheli Zeynettin Kardaş'ın ablasının evinde arama yapan polisin, çalınan paraların bir kısmı ve altın madalyonu bulduğu belirtilen iddianamede, şüphelilerin olayı kısmen kabul ettikleri ve birbirlerini suçladıklarını kaydedildi.   FB(GG/SS)