Cem TURSUN - Arzu KAYA / İSTANBUL, () Balyoz davasında aldığı mahkumiyet kararları Yargıtay tarafından bozulan 88 sanık yeniden yargılanıyor.
Duruşma Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Anadolu Adalet Sarayı'ndaki 450 kişilik Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu'nda görülmeye başlandı. Duruşmaya HAVELSAN görevlisi Ömer Faruk Yarman ile emekli amiral Levent Görgeç'in de aralarında bulunduğu 77 tutuksuz Balyoz sanığı katılırken, 11 tutuksuz sanık ise duruşmaya katılmadı. Sanık avukatlarının da konferans salonunda bulunduğu duruşmada, sanıkların kimlik tespiti yapıldı. Duruşmayı geçtiğimiz günlerde tahliye olan emekli Orgeneral Bilgin Balanlı, emekli Tuğgeneral Ahmet Yavuz ve emekli Koramiral Kadir Sağdıç da izliyor.

SANIK BEYANLARI ALINIYOR
Duruşma görüntü ve ses kaydı alınarak yapılıyor. Sanıkların kimlik tespiti yapılmasının ardından Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin 9 Ekim 2013 tarihli bozma ilamı okundu. Mahkeme Başkanı Özlem Karaçam sanıkların Yargıtay'ın bozma ilamına karşı diyeceklerini sordu. İfadesi alınan sanıklar, Yargıtay'ın bozma ilamına uyulmasını ve haklarında beraat kararı verilmesini talep etti.

“OYNANAN OYUNUN ORTAYA ÇIKACAĞINDAN ŞÜPHEM YOK"
Duruşmada söz alan sanıklardan Emekli Tuğamiral Ahmet Türkmen, Balyoz davası kapsamında 32 ay cezaevinde yattığını belirterek Yargıtay'ın kendisi hakkında beraat kararı verdiğini ifade etti. Balyoz davasında sanık olan herkesin hukuki durumunun aynı olduğunu kaydeden Türkmen, “Hepimiz aynı sözde suç delilleri ile yani sahte delil ile suçlandık. Ben adil yargılanma hakkımızın ihlal edilmesi üzerine savunmamı kurdum. Ancak Anayasa Mahkemesinin kararından sonra ilave söze gerek yok. Tarafsız mahkemede yargılanmak bizim talebimiz oldu. Yeniden yargılamada aklanacağımızdan, oynanan oyunun ortaya çıkacağından şüphem yok. Balyoz, Ortadoğu'nun ve Türkiye'nin şekillenmesini hedefleyen büyük bir kurgudur. Bu dava ile TSK sindirildi ve geri çekilmesi sağlandı. Bu dava ile personel tasfiye edildi. TSK dönüştürüldü ve projeye uygun hale getirildi. Balyoz davasında hukuk ilkeleri yok sayıldı. Ben yeniden yargılanma talep ediyorum" dedi.

“SUÇ İŞLEMEYE HEVESLENMEDİM"
Sanıklardan Hakan Ilıca, Yargıtay'ın bozma ilamında belirtmiş olduğu delil yetersizliğinden değil sahte delillerle yargılandığını belirterek beraatını talep ederken, sanık Hasan Gülkaya ise “Hiç suç işlemedim, suç işlemeye de heveslenmedim. Dosyamın ana davayla birleştirilmesini ve yeniden yargılanmayı istiyorum" diye konuştu.

“SİZLERİN GÖZLERİ ADALETLE BAKIYOR"
Yargıtay'ın bozma ilamına karşı diyecekleri sorulan sanıklardan Emekli Kurmay Albay Kemal Dinçer ise, “Adil yargılandığıma inanmıyorum. Sizlerin gözleri adaletle bakıyor. Biz bunlardan mahrum kaldık. Bundan sonra devam edecek yargılamada beraatıma karar verilmesini talep ediyorum" dedi.