Gürkay GÜNDOĞAN/ZONGULDAK, () - ZONGULDAK'ta, 8 maden işçisinin öldüğü ani metan gazı püskürmesi olayı ile ilgili Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) eski ve yeni genel müdürleri ile yönetim kurulu üyeleri hakkında soruşturma izni verilmemesi kararına yapılan itirazı görev yönünden reddeden Danıştay, dosyayı yetkili olan Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne gönderdi.
TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında 7 Ocak 2013'te ani metan gazı püskürmesi sonucu meydana gelen kazada, yerin 640 metre altında galeri açma çalışması yapan 8 taşeron işçisi hayatını kaybetti. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin hazırladığı bilirkişi raporunda alt işveren taşeron firma asli kusurlu bulunurken, TTK ise uzmanlık alanında olan galeri sürme gibi hazırlık işlerini alt işverene vermesi, taşeron firmanın yaptığı işleri denetlemekte yetersiz kalması, eksikliklerin giderilmesi için işi durdurma veya para cezası gibi yaptırım uygulamaması gibi nedenlerle kusurlu bulundu.
Savcı, rapor doğrultusunda taşeron firma ile ihale sözleşmesinin imzalandığı 2008 yılında görevde olan TTK'nın eski genel müdürü Rıfat Dağdelen ile mevcut genel müdür Burhan İnan ve TTK yönetim kurulu üyeleri Mahmut Yılmaz, Mehmet Açıkel, Mustafa Şimşek ve Çetin Onur hakkında soruşturma izni talep etti. Ancak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ise kazaya ilişkin suç teşkil eden bir eylemlerinin bulunmadığı gerekçesiyle söz konusu kişiler hakkında soruşturma izni vermedi.
Savcı ise Danıştay'a başvurarak karara itiraz etti. Danıştay 1'inci Dairesi, söz konusu itirazla ilgili yetkinin yargıda olduğu gerekçesiyle ret kararı verdi ve dosyayı itiraza bakmakla görevli ve yetkili olan Ankara Blöge İdare Mahkemesi'ne gönderdi.

FOTOĞRAFLI