YALOVA’nın Çınarcık İlçesi Esenköy Beldesi’nde, 77 yıl önce arazi anlaşmazlığı nedeniyle Kadastro Mahkemesi’nde açılan ve bu zamana kadar, 25 hâkimin, 50’den fazla avukatın değiştiği toplam 11 klasörden oluşan davanın 155'incisinden de karar çıkmadı. Mahkeme bu kez, hakim değişikliğinden ertelendi.
Yunanistan’dan 1926 yılında şu anda Yalova'nın Çınarcık İlçesi Esenköy Beldesi’ne gelen Dramalı Hasan Bey'e o dönem 4 bin dönüm arazi verildi. Dramalı Hasan Bey'in çocuklarından İlyas Avantar, bir süre sonra arazinin 480 dönümünü Adana'da bir fabrikayla takas edince, hazine 1937 yılında araziyi geri almak için dava açtı. Arazinin başkalarına da satıldığının belirlenmesi üzerine o kişiler hakkında açılan 17 ayrı dava daha sonra birleştirildi. 77 yıldan bu yana, hakim değişikliği, davalıların ölümü gibi nedenlerle sürekli ertelenen ve sonuçlanamayan davanın 155'ncisi Yalova Adliyesi'nde yapıldı. Bu zamana kadar 25 hakimin, 50'den fazla avukatın değiştiği 11 klasörden oluşan Yalova Kadastro Mahkemesi’nde ki dava bu kez mahkeme hakiminin değişmesi nedeniyle, 3 Eylül tarihine ertelendi.
Karar beklenen duruşmanın bir kez daha ertelenmesi sonucu hayal kırıklığına uğrayan taraflar, "Bitmeyen davada 26'ncı hakim de ayrıldı. Bu nedenle sonraki duruşmada karar beklememiz hayalcilik olur" dedi.
Bu arada davalıların avukatı Aydın Toraman davaya katılmadığını belirterek, "77 yıl bitti. Duruşma bu kez hâkim değişikliği için ertelendi. Geç kalan adalet, adalet değildir. Bugün bu davanın bitmek üzereyken ertelenmesi vatandaşı mağdur ediyor. Adil yargılanma hakkı ihlal ediliyor. Bu yüzden çok ciddi tazminatlar ödemek zorunda kalıyor devlet. Ümit ediyorum ki bu uzayan davalar için aciliyet kararı verilmesi gerektiğine dair bir yasa çıkar da bir an önce sonuçlandırılır" dedi.

FOTOĞRAFLI