DİYARBAKIR'da 2008 yılında Ali Gaffar Okkan Polis Meslek Yüksekokulu personelini taşıyan servis otobüsüne PKK'lılar tarafından düzenlenen ve 1'i teknisyen 5 polisin şehit olduğu, 25 polisin yaralandığı saldırıyla ilgili dosyası ayrılan 3 sanığın yargılanması tamamlandı. Mahkeme sanıklar Ramazan Benice, Murat Yildeniz ve Neytullah Bayram'ı 6'şar kez ağırlaştırılmış ömür boyu ve 375'er yıl hapis cezasına çarptırdı. Saldırıyla ilgili olarak daha önce de 2 sanık 6'şar kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.
Polis Meslek Yüksek Okulu personelini taşıyan servis aracı, 8 Ekim 2008'de Diyarbakır'ın Seyrantepe semtinde PKK'lıların silahlı saldırısına uğradı. Saldırı sonucunda araçta bulunan biri teknisyen 5 polis şehit olurken, 25 polis yaralandı. Kamuoyunda 'Seyrantepe saldırısı' olarak bilinen olayla ilgili davaya bugün Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmaya tutuklu sanıklar Murat Yildeniz ve Neytullah Bayram raporlu oldukları gerekçesiyle katılmazken, Ramazan Benice ise Van F Tipi Kapalı Cezaevi'nden SEGBİS sistemiyle görüntülü olarak katıldı. Duruşmaya davadan çekilen sanık avukatları da katılmadı.
SANIK İFADE VERMEDİ
Duruşmada ilk olarak sanık Ramazan Benice'ye söz hakkı verildi. SEGBİS sistemi ile duruşmaya katılan Ramazan Benice, avukatı olmadığı için ifade vermeyeceğini söyledi. Daha sonra görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı, daha önce verdiği mütalaaya göre sanıkların cezalandırılmasını talep etti.
3 SANIĞA 6'ŞAR KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET
Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme daha sonra kararını açıkladı. Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi sanıklar Ramazan Benice, Neytullah Bayram ve Murat Yildeniz'i 5'i 'kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmek', 1'i ise 'devlet topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymaya veya devletin bağımsızlığını zayıflatmaya veya birliğini bozmaya veya devletin egemenliği altında bulunan toprakların bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik vahim nitelikteki silahlı eyleme katılmak' suçlarından 6'şar kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırdı.
Saldırıda 25 polisin yaralanması ile ilgili olarak her 3 sanığa ayrıca 'kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan 375'er yıl daha hapis cezası verildi.
Mahkeme sanıklar Ramazan Benice ve Neytullah Bayram'a 'Vahim nitelikte Kalaşnikof silah bulundurmak' suçundan da 9'ar yıl hapis ve 120 biner lira adli para cezası da verdi.
2 SANIĞA DAHA CEZA VERİLMİŞTİ
Seyrantepe saldırısı ile ilgili daha önce yargılanan Halis Yildeniz ve Ali Nergiz'e de 6'şar kez ağırlaştırılmış ömür boyu ve 375'er yıl hapis cezası vermişti. Sanıklardan Halis Yildeniz'e ayrıca 'izinsiz patlayıcı madde bulundurmak' suçundan 6 yıl 8 ay daha hapis cezası verilmişti. Olayla ilgili daha önce karar verilen dosyada 8 sanığın ise beraatlerine karar verilmişti. FB(GG/AAA)