Gezi Parkı eylemlerine ilişkin sosyal medyadan yapılan 'Taksim'e 1 milyon kişi' çağrıları üzerine 3 Ağustos akşamı Galatasaray'da toplanan 35 kişi hakkında "dağıtma sırasında cebir şiddet veya tehditle mukavemette bulunma" iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması görüldü. Olaylar sırasında polislere, küfür ettiği iddia edilen tutuksuz sanık Hakan Topkurulu, "Olay günü Taksim'de arkadaşlarımla yemek yedim. İddia edildiği gibi polislere sinkaflı sözler söylemedim. Konuşma imkanımız dahi olmadı, suçlamayı kabul etmiyorum" dedi. Diğer tutuksuz sanıklar da suçlamaları reddetti. Duruşma eksikliklerin giderilmesi için 27 Mayıs'a ertelendi.
Gezi Parkı eylemlerine ilişkin sosyal medyadan yapılan 'Taksim'e 1 milyon kişi' çağrıları üzerine 3 Ağustos akşamı Galatasaray'da toplanan 35 kişi hakkında "dağıtma sırasında cebir şiddet veya tehditle mukavemette bulunma" iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması görüldü.
İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan İstanbul 26. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 13 tutuksuz sanık katıldı. Tutuksuz sanık Hakan Topkurulu savunmasında, emekli bankacı olduğunu belirterek “Olay günü Taksim'de arkadaşlarımla yemek yedim. Daha sonra ortalık karıştı. Yukarıdan aşağıya doğru polis orada bulunanları coplayarak gelmeye başladı. Gidelim diye düşündük. Polis bizim masaya doğru geldi. Benimle birlikte arkadaşlarımı darmadağın ettiler. Bir şey yapmadığım halde beni yere attılar. İddia edildiği gibi polislere sinkaflı sözler söylemedim. Konuşma imkanımız dahi olmadı, suçlamayı kabul etmiyorum" dedi. Sanık avukatı, “Müvekkilime hakaret isnadı içeren tutanak düzenlenmiştir. Bunu anlayamadık. Tutanaklar arasında yer ve zaman farkı vardır. İnternette haber sitelerinde yer alan olaylarla ilgili görüntüleri CD'ye aldık. İbraz ediyoruz" dedi. "TAKSİM'E GEZMEK AMACIYLA GELDİM"
Sanık Mesut Aktaş ise Taksim'e gezmek amacıyla geldiğini, polisin kalabalığı sıkıştırması üzerine bir mağazaya girmek zorunda kaldığını, mağazanın çıkışında yolun polisin kestiğini, kalabalığın arasında kimsede şişe görmediğini, sadece slogan atıldığını kaydetti.
Aktaş, "Kaçmadım, beni yolun kenarından aldılar. Görüntülerde sadece orta duruyorum. 3 gün gözaltında kaldım, polislerin hakaretine maruz kaldım. Asıl mağdur benim" diye konuştu. Sanık Yahya Kemal Altuntaş da Taksim'den Galatasaray'a gezmek için geldiğini, ancak polis görevlilerince yere yatırılarak gözaltına alındığını, kendisine ters kelepçe takıldığını, emniyette kendilerine kötü davranıldığını ifade ederek polisten şikayetçi olduğunu söyledi. Sanık Rohat Akdemir ise Taksim'den evine gitmek için yürüdüğü sırada kargaşa olduğunu, ancak olayların içine girmek istemediğini belirterek, "Bir iş yerine girmeye çalıştım. Beni buradan dışarı çıkardılar. Ben de bu nedenle polise tepki gösterdim. Sadece slogan attım. Çünkü orada hiçbir şey yapmadıkları halde şiddete maruz kalan insanlar gördüm. Bana copla vuruldu. Durduk yere gözaltına alındım" dedi. 7 SANIK HAKKINDA YAKALAMA KARARI
Hakim, sanık Hakan Topkurulu tarafından sunulan CD'nin çözümlenmesi için bilirkişiye gönderilmesine ve Alman vatandaşları sanıklar Mark Klaus Jörk Sander ve Denis Schmick hakkındaki yakalama emirlerinin infazının beklenmesine karar verdi.
Ayrıca ABD vatandaşı sanık Jeff Allen Crane ile 6 sanığın en yakın asliye ceza mahkemesinde ifadeleri alınmak üzere yakalama emri düzenlenmesine, ifadeler alındıktan sonra serbest bırakılmasına hükmetti.
Duruşma eksikliklerin giderilmesi için 27 Mayıs'a ertelendi. İDDİANAME SANIKLARIN 5 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, gözaltına alınan kişilerin üzerinde ele geçen gazlı bez, ameliyat eldiveni, gaz maskesi, baret, poşu, deniz gözlüğü, maket bıçağı suç delilleri arasında yer aldı.
35 kişi hakkında “Dağıtma sırasında cebir şiddet veya tehditle mukavemette bulunma" suçundan ayrı ayrı 5 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Sanık Hakan Topkurulu'nun olaylara karışmadığı anlatılan iddianamede, Bekar Sokak'ta içerisinde polislerin bulunduğu sırada Ocakbaşı Restorant'ta oturan Topkurulu'nun hakaret edip kimliğini görmek isteyen polislere küfür ettiği öne sürülüyor. Topkurulu hakkında polise hakaret suçundan 4 aydan 2 yıl 4 aya kadar talep ediliyor.
(BB)