SAMSUN'daki Eti Bakır İşletmeleri A.Ş.'de geçen yılın Kasım ayında meydana gelen, 7 işçinin öldüğü, 12'sinin de yaralandığı kazayla ilgili davaya devam edildi. 300 ton ağırlığındaki amonyak tankının kapağının düşmesi sonucu meydana gelen olayla ilgili duruşmaya halen askerde olan işçilerden 20 yaşındaki S.T.'nin talimatla alınan ifadesi okundu. S.T., ifadesinde kaynak işinde çalışanların 100 destek direğinden 91'i söktüğünü belirterek, "100 direkten 9'u kalmıştı" dedi.
Samsun'un Tekkeköy İlçesi'nde bulunan Eti Bakır İşletmeleri A.Ş.'de 22 Kasım 2012 tarihinde yeni yapılan 300 tonluk amonyak tankının kapağının demir parçalarının montajı sırasında kaza meydana geldi. Kapağın düşmesi sonucu meydana gelen kazada 7 işçi öldü, 12'si de yaralandı. Başlatılan soruşturma sonucunda Eti Bakır İşletmeleri A.Ş.'nin yöneticisi, amonyak tankının yapımını ihaleyle alan Çel-Kom şirketinin yetkilileri, bu şirketin işi yaptırdığı taşeron firmaların yetkilileri, buradaki çalışmaları kontrol etmekle görevli şirketin yetkilileri ve vinç operatörü olmak üzere toplam 10 kişi gözaltına alındı. Nöbetçi mahkemeye çıkarılan şüphelilerden İlyas Aydemir ve Barış Dündar tutuklanırken, 8 sanık, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 
Samsun 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden yargılama sırasında Barış Dündar da geçen Haziran ayında tahliye edilince dava sadece taşeron firma yetkilisi İlyas Aydemir tutuklu olarak kaldı. Son yapılan duruşmada 3 şirketin avukatları meydana gelen kazadan kendi kurumlarının sorumlu olmadığını savunurken, bilirkişi incelemesi ve tankın yapıldığı zeminde uzman kişiler tarafından inceleme yapılması istedi.
"100 DİREKTEN 9'U KALMIŞ"
Kazanın meydana geldiği gün işçi olarak çalışan ancak daha sonra askere giden işçi S.T.'nin vatani görevini yaptığı Kayseri'de talimatla alınan ifadesi okundu. Tanık olarak ifade veren S.T., olay günü izinli olduğunu, evde bulunduğu belirterek, şöyle dedi:
"Bizim haricimizde çalışanlar kaynağı yapabilmek için ulaşamadıkları yerin direklerini sökmüşler. 100 direkten 91'i sökülmüş, 9 direk kalmıştı. İnşaatın olduğu yerin yan tarafından da dere akıyordu. Tankı yaptığımız zeminin toprağı kaymış ve sağ tarafa göçme olmuştu. Bence kazaya tankın direklerinin alınması sebep olmuştur."
Eti Bakır İşletmeleri A.Ş. yetkilileri tutuksuz sanıklar Ahmet Ö., Serdal D., Yahya Kemal B. ve Ertuğrul K., alt yüklenici firmaların yetkilileri İsmail Ç., Hüseyin B., denetim şirketi yetkilisi Barış Dündar ve tutuklu tek sanık olan taşeron şirket yetkilisi İlyas Aydemir, 'Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmak' suçlarından 2- 15 yıl hapis cezası istemiyle yargılanıyor.