Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, () - ADANA'da 7 ay önce kavşakta kontrolsüz dönüş yaparken çarpıştığı cipte 3 kişinin ölümüne neden olduğu gerekçesiyle tutuklanan TIR şoförü 51 yaşındaki Mehmet Yalçın'ın 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılamasına başlandı. Duruşmada suçsuz olduğunu ileri süren Yalçın'ın tahliye talebi reddedildi.
Kaza, geçen 28 Ocak'ta saat 01.00 sıralarında D-400 Karayolu üzerindeki Temsa Fabrikası önünde meydana geldi. Tarsus'tan Adana yönüne gelen 40 yaşındaki Mahmut Doğan yönetimindeki 06 DT 4440 plakalı cip, kavşakta kontrolsüz ve kurallara uygunsuz şekilde 'U' dönüşü yapan 51 yaşındaki Mehmet Yalçın'ın kullandığı yemeklik sıvı yağ yüklü 31 DS 862 plakalı TIR'ın 33 CAD 46 plakalı dorsesinin altına girdi. Kazada cip sürücüsü Mahmut Doğan ile 44 yaşındaki Abdulhalim Doğan ve 46 yaşındaki Ahmet Okyar öldü. 20 yaşındaki Hakan Doğan da ağır yaralandı. Kaza tespit tutanağında TIR şoförü Mehmet Yalçın'ın dönüş kurallarına, cip sürücüsü Mahmut Doğan'ın da kavşaklara yaklaşılırken hızını azaltma kuralına uymayıp, kusurlu oldukları yer aldı.
15 YIL HAPSİ İSTENİYOR
Kazadan sonra şoka giren ve gözaltına alınan Mehmet Yalçın, "Başımı dışarı çıkardım, arkaya baktım araç uzakta görünüyordu. Ne zaman yetişti bana bilemiyorum" diye ifade verse de çıkarıldığı nöbetçi mahkemede tutuklandı. Kazayla ilgili soruşturmasını tamamlayan Cumhuriyet Savcısı, TIR sürücüsü Mehmet Yalçın hakkında, 'Taksirle birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırladı. Adana 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianemede, Mahmut Yalçın'ın kontrolsüz ve kurallara uymayarak kazaya neden olduğuna vurgu yapıldı.
KENDİNİ SAVUNDU
Adana 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına başlanan sanık Mehmet Yalçın, sinyal verdiğini, aynaya baktığını ve başını araç camından çıkartıp, dışarı bakarak yol müsait olunca dönüş için hareket ettiğini ileri sürdü. Dönüş sırasında 2-3 kilometre uzakta bir aracın farlarını gördüğünü söyleyen Mehmet Yalçın, "Kavşaktan tam dönmeden bir çarpışma sesi duydum ve hemen TIR'ı durdurdum. Bir aracın çarptığını gördüm. Alkollü değildim, TIR'ın sağ ve solunda ışıklı sinyallerim de vardı" diye kendini savunup, tahliyesini istedi. Mahkeme heyeti, sanığın tahliye istemini reddedip, duruşmayı eksiklerin giderilmesi için erteledi.

FOTOĞRAFLI