KAYSERİ’NİN Pınarbaşı İlçesi Olukkaya Mevkii'ndeki kazada 21 kişiye mezar olan otobüsten 28 kişiyle birlikte yaralı kurtulan şoför Ertuğrul Karasu, tutuklandığı mahkemedeki ifadesinde "Uykusuz değildim. 30 metrelik bölümde otobüs 2 kez drift (kayma) yaptı. 30 metrelik bölümde gizli buzlanma vardı" dedi. Şoför Karasu'ya hız ihlali ve direksiyon başında 4 saatlik süreyi aştığı için toplam 252 lira, otobüsün sahibine de takograftaki süre aşımından dolayı 356 lira para cezası kesildi.
Kayseri Emniyet Müdürlüğü'nden görevlendirilen bilirkişi heyeti ile Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Daire Başkanlığı'ndan gelen 2 bilirkişinin, hazırladıkları kaza raporunda şu saptamalar yer aldı:
İKİ KEZ HIZ SINIRINI İHLAL ETTİ
'* Sürücünün takografında yapılan incelemede İstanbul’dan Muş’a giderken direksiyon başında kesintisiz azami 4 saat kalması gerekirken, İstanbul- Ankara arasında 4 saat 15 dakika kaldığı belirlendi. Kendisine bu ihlalden dolayı 80 lira para cezası uygulandı.
* Kayseri- Malatya karayolunda 23.01.2014 günü saat 02.02 sıralarında Pınarbaşı – Gürün arasındaki 300-19 yol kesim numaralı Devlet Karayolunun 35'inci kilometresinde meydana gelen kazada 34 DG 5950 plakalı yolcu otobüsünün yapılan takograf incelemesinde sürücü Karasu'nun saat 23.15 – 24.00 ile saat 01.40 – 01.45 saatleri arasında hız sınırını ihlal ettiği, 90 kilometre yerine 105 kilometre ile gittiği tespit edilmiş olup konuyla ilgili Trafik Yönetmeliği'nin 51 madde 2 /A fıkrası gereği 172 TL para cezası uygulanmıştır.
* Takograf incelemesine göre otobüsteki sürücülerin zamanında değişim yapmamasından dolayı araç sahibine de 356 TL olmak üzere, sürücü ve araç sahibine toplamda 608 TL para cezası yaptırımı uygulanmıştır.
* Arka lastikler her ne kadar kış lastiği olarak görünse de üzerinde M+ S (Kış lastiği amblemi de bulunsa) yazılı 2011 yılına ait lastiklere 4 mevsim lastik desenli kaplama yapıldığı anlaşılmıştır. Ancak, kaplama yapılan lastiklerin desenleri konusunda ikinci bir inceleme daha yapılması gerekmektedir.
* Her ne kadar hız sınırı 90 kilometre olsa da, sürücünün karlı zemin, tipi ve sisli havada hızını 90 kilometrenin altına düşürmesi gerekirdi.
* Kaza yerinde gizli buzlanma olduğu, otobüsün 2 kez drift (kayma yaptığı) ve sürücünün tipi ve karlı zemin nedeniyle reflekslerinde bir zayıflama olduğu düşünülmektedir.
OTOBÜS, GİZLİ BUZLANMA YÜZÜNDEN 2 KEZ KAYDI
Kazada yaralanan ve kaldırıldığı Kayseri'deki hastanede tedavisinin tamamlanmasıyla dün taburcu edildikten sonra Pınarbaşı İlçesine götürülerek sevk edildiği mahkemece tutuklanan şoför 42 yaşındaki Ertuğrul Karasu, ifadesinde olayı ayrıntılarıyla anlattı.
Kaza sırasında yolda buzlanma olduğuna dikkat çeken Karasu ifadesinde şunları söyledi:
"Uykusuz ve alkollü değildim. Reflekslerim de yerindeydi. Kırşehir'deki molada değişim yaptık ve direksiyona ben geçtim. Kırşehir- Kayseri güzergahında yağış yoktu. Pınarbaşı ilçesine yaklaşırken kar yağışı başladı. Kaza yerine geldiğimde tipi ve sis vardı. Hafif meyilli yolda seyrederken, gizli buzlanma oluştuğu için birden otobüsün kaydığını hissettim. Lastikler birden kaymaya başlayınca, şeride yaklaştım. Geliş yönündeki yolun boş olduğunu görünce, otobüsü toparlamak için karşıya geçip, otobüsü toparlamak istedim. Ancak, o yolda da ikinci kez kayınca, otobüs yan yattı ve şarampole sürüklendik. Ben de bu sürüklenme sırasında ön camdan fırladım. Bu yoldan sürekli Ankara ve İstanbul istikametine gider gelirim. Çok üzgünüm."
Otobüs sürücüsü Karasu’nun yaralı olarak getirildiği hastanede alınan kan örneklerinde alkol veya uyuşturucu maddeye rastlanmadığı belirtildi.