KONYA'da özel bir hastanede kalp kapakçığı ameliyata giren oğlu 20 yaşındaki Bekir Soykun'un hayatını kaybetmesi üzerine, baba 43 yaşındaki Mehmet Soykun, doktor ihmali olduğu iddiasıyla Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
Konya'da babası ile birlikte inşaatlarda kalıp işçiliği yapan ve doğuştan kalp rahatsızlığı bulunan 20 yaşındaki Bekir Soykun, göğsünde ve kolunda ağrı ve nefes almakta zorlanma şikayetiyle özel bir hastaneye gitti. Hastanenin kardiyoloji ünitesinde doktorlar tarafından yapılan muayene sonrası Soykun'a ani kalp krizi riski taşıdığı ve bu yüzden kalp kapakçığının değişmesi gerektiği bildirildi. Aile de, çocuklarının ileride problem yaşamaması için ameliyat olması kararını aldı. 31 Ekim tarihinde kendi kullandığı otomobille hastaneye giden ve giriş işlemlerini yapan Bekir Soykun için gerekli tektikler yapıldı. Yapılan kontrollerin ardından sorun bulunmayan genç, ertesi gün sabah saat 08.00 sıralarında ameliyata alındı.
19 SAAT SONRA ÖLÜM HABERİNİ ALDIK
Sonrasında yaşadıkları olayı anlatan inşaat işçisi baba Mehmet Soykun, şunları söyledi:
"Öğle saatlerine biz oğlumun ameliyattan çıkması beklerken kardiyoloji doktorumuz ile görüştük. Ameliyatın iyi gittiğini söyledi. Bir süre daha bekledik. Ama oğlumun halen ameliyattan çıkmaması üzerine yeniden doktorumuzun yanına giderek durumunu sorduk. Bu kez değiştirilecek olan kalp kapakçığının uymadığını ve ameliyatın kötü gittiğini söyledi. Akşam saat 18.30'a kadar oğlumun durumu ile ilgili hiç kimseden haber alamadım. Akşam saatlerinde ameliyathaneden bize telefon açarak oğlumun bağlı bulunduğu makineden çıkartılamadığı ve Ankara'dan bir cihaz istediklerini söyleyerek ameliyatı durdurduklarını bildirdiler. 4 saat sonra bir cihaz getirdiler. Gece saat 02.30'a kadar bekledik. Oğlum ameliyata girdikten yaklaşık 19 saat sonra oğlumu bağladıkları makineye cevap vermediği ve öldüğünü bildirdiler. Bunun üzerine ameliyat ekibinin ihmali olduğunu iddiasıyla polise ve daha sonra da Cumhuriyet Savcılığı'na şikayette bulundum."
GÜLE OYNAYA AMELİYATA GİRDİ
Bir hafta öncesine kadar oğlunun kendisi ile birlikte inşaatta çalıştığını belirten baba Mehmet Soykun, "Ameliyata giderken de otomobili kullanarak güle oynaya hastaneye gittik. Hatta hastanede tekerlekli sandalye ile tetkikler için indirmek istediler, ama kabul etmeyip 5'inci kattan aşağıya yürüyerek inip çıktı. Acil bir ameliyat durumu söz konusu değildi. Biz ileride sorun yaşamaması için ameliyat olmasına karar vermiştik. Ameliyatta ölüm riskinin yüzde 2 olduğunu söylediler ama oğlum hayatını kaybetti. Oğlumun ölümünden ameliyatı gerçekleştiren doktorların ihmalinin olduğunu düşünüyorum. Sorumluların cezalandırılmasını istiyorum" dedi.
HASTANE: İHMALİMİZ YOK
Hastanenin Başhekimi Op.Dr. Sait Karagül ise 20 yaşındaki Bekir Soykun'un ölümünden hastanenin ve doktorların herhangi bir ihmalinin söz konusu olmadığını söyledi. Hayatını kaybeden Soykun'un kardiyoloji kliniği tarafından takip edilen bir hasta olduğunu anlatan Karagül şunları söyledi:
"Hasta için kalp kapakçığı ameliyatına karar verilerek kalp damar cerrahi kliniğine sevk edildi. 1 Kasım 2013 tarihinde ameliyata alındı. Maalesef uzun süren bir ameliyattan sonra kalp kapakçığı uyum sağlamadığı için hastamızı kaybettik. Hastanın genç olması nedeniyle ailesi tepki gösterdi. Ailesi ameliyatta ihmal olduğu iddiasıyla Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu. Ameliyatı yapan doktor arkadaşlarımız da ifadelerini verdiler. Hastanın ölümü ile ilgili hastanemizin ekipman eksikliği ve doktorlarımızın bilgi ve tecrübe yönünden eksikliği yoktur. Olay savcılığa intikal ettiği için incelenecek. Hastanın genç olması hem bizi üzdü hem de ailesini yasa boğdu. Ameliyat komplikasyonu olarak gelişti ve hasta hayatını kaybetti. Hatta biz hastayı yeniden hayata döndürebilmek için Ankara'dan kalbin görevini yerine getirecek olan özel bir makine getirdik. Hasta yeniden hayata döndürülmeye çalışıldı, ama maalesef bu olmadı."