Fatih KARAÇALI/ADANA, () - HATAY'ın İskenderun İlçesi'nde 1996 yılında ekip otomobili ile yaptığı trafik kazasında yaşamını yitiren polis memuru 34 yaşındaki Bülent Güdükboy'un ailesi 18 yıl sonra gelen 'Şehit' unvanının kaldırıldığına ilişkin mahkeme kararıyla şok oldu. Adana 4'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi, anne ve baba için verilen toplam 3 bin liralık şehitlik tazminatının 'yasal faizi' ile birlikte geri ödenmesine karar verdi.
Kaza, 3 Ekim 1996'da Hatay'ın İskenderun İlçesi'nde meydana geldi. Dönemin Başbakanı Tansu Çiller'in programına katılan polis memuru Bülent Güdükboy, mesaisi bitip evine dönerken arkadaşları ile birlikte ekip otomobiline bindi. Otomobil trafik kaza yaparken araçta bulunan Bülent Güdükboy öldü. Bülent Güdükboy'un adı Hatay Emniyet Müdürlüğü'nün resmi internet sitesindeki 'Şehitlerimiz' bölümüne yazıldı, Adana'da düzenlenen törenle Buruk Mezarlığı'ndaki Polis Şehitliği'nde toprağa verildi. Kazadan 2 yıl sonra da Güdükboy Ailesi'ne 'devlet övünç madalyası' ile 3 bin 147 TL şehitlik tazminat ödendi.
Kaza ile ilgili yapılan incelemeler ve soruşturmalar sonrasında Bülent Güdükboy'un ekip otomobiline mesai bittikten sonra bindiği belirlenince görev şehidi sayılmadı. Hazine avukatları, aile hakkında Adana 4'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açarak tazminatın alınmasını istedi. Yerel mahkeme yetkisizlik kararıyla dosyayı Bölge İdare Mahkemesi'ne nakletti. Bölge İdare Mahkemesi ise, Güdükboy Ailesinin lehine karar verdi. Karara itiraz eden Hazine avukatları Yargıtay 3'üncü Hukuk Dairesi'ne başvurdu. Yargıtay, idari mahkemenin kararını bozarak dosyayı yerel mahkemeye gönderdi. Bu nedenle daha önce yetkisizlik kararı veren Adana 4'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi, Yargıtay kararı gerekçesiyle polisin şehit olmadığını ve ödenen tazminatın faiziyle geri alınmasını kararlaştırdı.
Şehit ailesi kararı temyiz etmesine rağmen, Yargıtay yerel mahkemenin kararını onarken, aileye 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü'nde, "16 yıl önce ödenen 3 bin 147 liralık tazminatı faiziyle birlikte 12 bin lira olarak ödemeniz gerekiyor. 15 gün içinde ödemezseniz haciz başlatılacaktır" yazılı tebligat geldi. Şehidin 57 yaşındaki annesi Emine Güdükboy, karara tepki gösterdi. Oğlunun şehit olduğunu ve kendilerinden istenen parayı ödeyecek gücü olmadığını anlatan Emine Güdükboy, şöyle konuştu:
"Oğlum şehit oldu. Oğlumu versinler ben de bu parayı ödeyim. Benim oğluma şehit belgesi verdiler ama şehit hakkını vermediler. Bütün haklarımı istiyorum versinler ya da oğlumu geri istiyorum. Ekip otosunda ölüyor, 'Evinde gidiyordu' diyorlar. Ben oğlumu istiyorum. Bu bize sürpriz oldu bizi bir kez daha yıktılar. Bu karar 18 Mart Şehitler Günü'nde geldi. Ben 18 yıl sonra bir kez daha yıkıldım. Engelli bir oğlum var o da işsiz. Muhtaçlık maaşı alıyorum. Devlet büyüklerimize, Cumhurbaşkanıma, Başbakanıma, emniyet genel müdürüme sesleniyorum yardım etsinler bana."

FK(BK/İD) (FOTOĞRAFLI)