Orhan UZUN/İZMİT (Kocaeli), () - İZMİT'te günümüze kadar gelen Osmanlı dönemi mimarisini yansıdan eserlerden biri olan 150 yıllık Portakal Hafız Konağı'nın dün yanarak kül olması üzerine, Çekül Vakfı temsilcileri binanın kasıtlı olarak yakıldığını ileri sürerek Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundular.
İzmit'in Çukurbağ Mahallesi'nde bulunan ve yılların ihmali nedeniyle harabe haline gelen, kentteki tarihi binalardan biri olan Portakal Hafız Konağı için, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi onarım kararı almıştı. Restorasyonu için Mart ayında ihale açılmasına ve 4 firma teklif vermesine rağmen, bu firmalar arasında bugüne kadar tercih yapılmamıştı.
Dün akşam çıkan yangın sonucu bina tamamen yandı. İtfaiye ekipleri de binanın ahşap olması nedeniyle çaresiz kaldı.
Yangınla ilgili olarak polis araştırmalarını sürdürürken, Çekül Vakfı Kocaeli Temsilcisi Numan Gülşah, İzmit Evleri Yaşatma Derneği (İZEYAP) Başkanı Ertan Karaçay, yönetim kurlu üyesi Ahmet Akgüner, Tarih Araştırmacısı Sedat Tuna Yalıncan, Çukurbağ Mahallesi eski Muhtarı İbrahim Sarı bugün enkazın yanına gelerek basın açıklaması yaptı. Numan Gülşah yaptığı açıklamada binanın kundaklanarak yakıldığını iddia ederek suçluların bulunmasını istedi. Gülşah, böyle bir tarihi eserin yakılmasının barbarlık olduğunu belirterek, "Bu barbarlık, vurdumduymazlık, kendi tarihine düşman anlayış her zaman yaptığını bir kez daha yaptı. Bu konağın kapısında bir güvenlik kulübesi var ama içerisinde güvenlik yok. Görgü tanıklarına göre yangın aynı anda hem alt katta hem üst katta çıkarılmış. İzmitliler bu tarih katliamının hesabını yapanların yanına bırakmayacaktır. Bu anlamda kastı veya ihmali olanları yargılama adına Cumhuriyet savcılarını göreve davet ediyoruz’’ dedi.

OU(MB/AAA) (FOTOĞRAFLI)