DİYARBAKIR'da arkadaşlık teklifini kabul etmeyen 15 yaşındaki Ş.Y.’yi bıçak tehdidi ile mezarlığa götürerek buradaki boş bir mezarda tecavüz etmek istediği öne sürülen 20 yaşındaki A.Ö. hakkında 33 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianameye göre; Diyarbakır'da lise öğrencisi A.Ö., aynı okuldaki Ş.Y.'ye arkadaşlık teklif etti. Teklifi kabul etmeyen Ş.Y., merkez Bağlar İlçesi’ndeki evine giderken eli bıçaklı A.Ö.’nün tehdidi ile birlikte yarım saat yürüdükten sonra mezarlığa götürüldü. A.Ö., bıçakla tehdit ettiği Ş.Y.’den buradaki boş mezara girmesini istedi. Ş.Y. burada fırsatını bularak bağırarak yardım istemeye ve kaçmaya çalıştı. Kısa süre sonra A.Ö.’nün yakaladığı Ş.Y’yi yere yatırarak üzerine çıktıktan sonra eliyle cinsel tacizde bulunduğu öne sürüldü. İddianamede Ş.Y.'nin yere düşerken yüzünü zemine çarpıp, bağırmaması için şüphelinin ağzını kapatmaya çalıştığını. boğazına bıçak dayayarak yeniden mezarlığa götürmek isterken mezarlığa gelen bir kişi olduğunu görünce “Bu daha başlangıç” diye bağırarak kaçtığı belirtilirken aramalara rağmen bulunamadığı ifade edildi. Cumhuriyet Savcısı, olaydan sonra kaçan şüphelinin ‘Cebir kullanarak çocuğun basit cinsel istismarı' ve 'Cebir, tehdit ve silah kullanarak cinsel amaçlı çocuğa karşı hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından 33 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasını istedi.
İddianamede; olayın oluşuna göre şüphelinin mağdura 'nitelikli cinsel istismar'a kalkıştığı düşünülse bile, olayın 'basit cinsel istismar' olduğu belirtildi. Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi'nin benzer kararına atıf yapan Savcı, TCK'nin 36'ncı maddesinde düzenlenen 'gönüllü vazgeçme' uyarınca şüphelinin eyleminin 'çocuğun basit cinsel istismarı' olarak düşünüldüğünü vurguladı.
Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde firari sanık A.Ö.'nin yargılanmasına başlandı. Mahkeme, Emniyet Müdürlüğü'ne talimat yazılarak, mağdur ve sanığın adreslerinin tespit edilmesini istedi. Gönderilen cevap yazısında sanığın adresini terk ettiği ve nereye gittiğinin bilinmediği belirtildi. Mahkeme bunun üzerine A.Ö. hakkında yakalama kararı verirken gelecek duruşmada Ş.Y.’nin duruşmada kamera ve psikolog eşliğinde ifadesinin alınmasına karar verdi. Ayrıca Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edilerek, olay nedeniyle ruh sağlığının bozulup bozulmadığının tespit edilmesini istedi. FB(GG/İD)