Salih ÜÇTEPE/ ADANA, () - ADANA'da evlerinde bıçaklanarak öldürülüp, 6 bin lira ile bilezikleri gasp edilen 55 yaşındaki Mevlüt Canbolat ile eşi 50 yaşındaki Döne Canbolat'ın 13 yıl sonra yakalanan cinayet şüphelisi 48 yaşındaki Mehmet Birdir hakkında, 'Kasten nitelikli adam öldürme' suçundan 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Olay, 1 Mart 2001'de merkez Seyhan İlçesi'nin Ova Mahallesi'nde meydana geldi. İşçi emeklisi Mevlüt Canbolat ile eşi Döne Canbolat'ın sabah dışarı çıkmadığını fark eden komşuları evi kontrol etti. Açık kapıdan içeri giren komşular, çiftin cesetlerini buldu. Yapılan incelemede 6 bin lira ve Döne Canbolat'ın kolundaki altın bileziklerin de gasp edildiği anlaşıldı. O gün yapılan araştırma ve soruşturmada katil zanlısı veya zanlıların izine ulaşılamadı. Faili meçhul cinayet dosyalarını tekrar incelemek üzere Cinayet Bürosu'nda özel bir ekip oluşturuldu. 1 Mart 2001'de öldürülen Canbolat çiftinin dosyasını didik didik eden ekipler, O gün görgü tanığı olan 80 yaşındaki Kadir Yavuz'un "Komşularının yeğeni Mehmet'i olaydan 2 gün önce sokakta görmüştüm" sözleri dikkati çekti. Öldüğü anlaşılan Kadir Yavuz'un o gün verdiği eşkal bilgileriyle çizdirilen robot resim sonucu oto yıkamacı Mehmet Birdir'e ulaşıldı. Geçtiğimiz 17 Haziran'da gözaltına alınan Birdir'in parmak izi olay yerinden alınan parmak izleriyle uyuşunca tutuklandı.
İDDİANAME TAMAMLANDI
Soruşturmasını tamamlayan Cumhuriyet Savcısı, iddianamesini hazırladı. İddianamede Mehmet Birdir'in savunmasının ardından yeniden alınan parmak izlerinin de olay tarihinde alınan parmak izleriyle uyuştuğu belirtilirken 10 yıldır evin vitrininde bulunan bir kutunun üzerinde Birdir'e ait birden fazla parmak izinin bulunduğu detayına da yer verildi. Ayrıca Mehmet Birdir'in savunmasında taşımacılık yaptığını söylemiş olmasına rağmen savcılıkta verdiği ifadesinde ev eşyası taşımacılığı yapmadığı anlaşıldı. Mehmet Birdir hakkında 'kasten öldürme' suçundan 2 kez ağılaştırılmış müebbet hapis, 'nitelikli yağma' suçundan ise 30 yıla kadar hapis cezası istemiyle 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Sanığın yargılamasına önümüzdeki günlerde başlanacak.

FOTOĞRAFLI