Ali Ekber ŞEN/MERSİN, () - MERSİN'de geçen 20 Mart'ta meydana gelen ve 12 kişinin öldüğü, 2 kişinin de ağır yaralandığı tren kazası ile ilgili soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısı iddianameyi tamamladı. Mersin 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamedeki bilirkişi raporuna göre, bariyer görevlisi 28 yaşındaki Erhan Kılıç'ın yüzde 60, TCDD'nin yüzde 30, servis şoförü 30 yaşındaki Fahri Kaya'nın yüzde 10 kusurlu olduğu belirtilerek, tutuklu olan Kılıç ve Kaya'nın taksirle ölüm ve yaralamaya neden olmak suçundan 15 yıla kadar ağır hapsi istendi.
Cumhuriyet Savcısı Ali Avan tarafından hazırlanan iddianamedeki bilirkişi raporunda bariyer görevlisi Erhan Kılıç'ın kaza sırasında dalgın olabileceği belirtilerek, "Servis aracının geçtiği sırada kesinlikle bariyerlerin açık olduğu kanaatindeyim. Aracın bariyerleri zorlayıp geçmesi mümkün değildir. Bariyerlerde aşınma ve kırılma tespit edilmemiştir. Görevlinin bir dalgınlık sonucunda bariyerleri kapatmadığı anlaşılmıştır. Erhan Kılıç'ın birinci derecede yüzde 60 asli kusurlu olduğu görüşündeyim" denildi.
Kazanın meydana geldiği yerin yakınlarında bulunan konteynerlerin bariyer görevlisi ile araç sürücülerinin görüş açılarını olumsuz etkilediği tespitine de yer verilen raporda, hemzemin geçitte yeterli uyarı sistemlerinin bulunmadığı gerekçesiyle de Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü'nün birinci derecede yüzde 30 asli kusurlu olduğu belirtildi. Servis sürücüsü Kaya'nın ise bariyerlerin açık olması durumunda dahi yol kontrolü yapması gerektiği, bu nedenle ikinci derecede yüzde 10 tali kusuru olduğu ifade edildi.
BARİYERLER AÇIKTI
İddianamede Fahri Kaya yönetimindeki servisin geçtiği sırada Kontrollü Hemzemin Geçit'teki bariyerlerin açık olduğu, hızını azaltmayarak geçmek üzere yoluna devam ettiği, raylar üzerinde bulunduğu sırada meydana gelen kazada 10 kişinin olay yerinde, 2 kişinin tedavi gördükleri sağlık kurumlarında hayatlarını kaybettikleri, Uğur Ateş ve Servet Çelik'in de kazada yaralandıkları belirtildi. Erhan Kılıç'ın olayın meydana geldiği hemzemin geçitte bariyer görevlisi olarak görev yaptığı, tren geçiş sırasında bariyerleri kapatmadığının kaydedildiği iddianamede kazanın nasıl meydana geldiğine de değinildi.
Olayla ilgili trafik polisleri ve makine mühendisi bilirkişi tarafından düzenlenen bilirkişi raporları ile trafik kazası tespit tutanağında, servis aracı şoförü Fahri Kaya yönetimindeki araçla olay yerine geldiği sırada yolu kontrol etmediği, hemzemin geçide girerken hızını azaltmadığı, dikkatsiz ve tedbirsiz davrandığı, şüpheli kule görevlisi Erhan Kılıç'ın ise TCDD İşaret Yönetmeliği'nde anlatılan şekilde serbest yol işaretini demiryolu aracına göstermesi, demiryolu aracı bariyeri tamamıyla geçip, trenin arkasındaki işareti gördükten sonra bariyeri açması gerekirken, hemzemin geçidi boşaltarak bariyeri kapatmadığı, yönetmelik hükümlerine aykırı davrandığı, şüphelilerin bu nedenlerle olayda kusurlu bulundukları vurgulandı.
15'ER YIL HAPİS İSTENİYOR
Mersin 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede halen tutuklu bulunan şüpheliler bariyer görevlisi Erhan Kılıç ile servis aracı sürücüsü Fahri Kaya'nın taksirle birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden oldukları ve üzerlerine atılı suçtan tutuklandıkları anlaşıldığını belirterek 15'er yıl ağır hapis cezası ile cezalandırılmaları istendi.
Temmuz ayında başlayacak olan davayla ilgili başlatılan soruşturmada Makinistler Mehmet Erkan ile Hüseyin Erdem hakkında ise kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.
12 KİŞİ ÖLDÜ
Merkez Akdeniz İlçesi Adanalıoğlu Mahallesi'ndeki hemzemin geçitte 20 Mart'ta meydana gelen olayda Mersin'den Adana yönüne giden 62028 sefer sayılı yolcu treni Fahri Kaya yönetimindeki 33 M 1104 plakalı minibüse çarpması sonucu Sinan Özpolat, Oğuzhan Beyazıt, Mine Serten, Onur Adlı, Ayhan Akkoç, Mehmet Akşam, Ünal Acar, Harun Salık, Cavit Yılmaz, Kenan Erdinç, Mustafa Doygun ile Halil Demir yaşamını yitirmişti.

AŞ(BK/AAA)(FOTOĞRAFLI)