12 Eylül davası olarak bilinen Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı davanın müdahil avukatları, Genelkurmay Askeri Savcılığı'nın başvurusu üzerine kendileri hakkında da soruşturma başlatıldığını öne sürdü.
Özel yetkili mahkemelerin kaldırılması nedeniyle Ankara 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nden Ankara 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ne devredilen 12 Eylül askeri darbesini yapanların yargılandığı davanın İzmirli müdahil avukatları Arif Ali Cangı, Mehmet Horuş, Ömer Kavili ve Senih Özay, kendileri hakkında soruşturma başlatıldığını öğrendiklerini söyledi. Yazılı açıklama yapan avukatlar duruşmanın 18 Haziran'a ertelendiği ve bu tarihte 34 yıldır bekledikleri adaletin gerçekleşmesini beklerken Ankara Cumhuriyet Savcılığı tarafından mahkemeden, başlatılan bir soruşturma nedeniyle müdahil avukatların isim listesinin istendiğini öğrendiklerini bildirdi. Avukatlar yazılı açıklamalarında şu görüşleri dile getirdi:
"Bugün Ankara Cumhuriyet Savcılığı'nda yaptığımız araştırma sonunda bir kişinin Genelkurmay Başkanlığı'na çektiği faksın, Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı tarafından ciddiye alındığı, askeri suç olmadığından evrakın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletildiği, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Suçlar Bürosu tarafından şikayetçinin ifadesinin alındığı, ardından Cumhuriyet Savcılığı tarafından müdahil avukatlar için soruşturma başlatmak için mahkemeden isim listesinin istendiği tespit edilmiştir. Şikayetçinin kullandığı ifadeler doğrudan doğruya bizlere, mahkemeye heyetine hakaretler içeren sözlerdir. Bu faks metninin 'lüzumsuz evrak' olarak nitelendirilmesi gerekirken, Genelkurmay Başkanlığı, Genelkurmay Askeri Savcılığı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ciddiye alınması açıkça hukuk ihlalidir. Diğer yandan Ankara Cumhuriyet Savcılığı'nın Avukatlık Kanunu'nun 58. maddesinin amir hükmü gereği Adalet Bakanlığı'ndan soruşturma izni almadan soruşturmaya girişmesi kaygı verici bir başka hukuk ihlalidir. Başlatılan soruşturma girişimi,12 Eylül Darbe Davasını takip edenlere gözdağı vermek, yargılamayı yürüten mahkemeye baskı uygulamak anlamına gelmektedir. 12 Eylül davasına askeri vesayetin müdahalesiyle karşı karşıyayız. Tarafımıza henüz resmi tebligat yapılmamıştır, tebligattan sonra hakkımızda sarf edilen hakaret ve aşağılama sözleri ile müvekkillerimizin haklarını savunma görevimizi engellemeyen yönelik, görevi kötüye kullanma eylemleri nedeniyle gereken girişimlerde bulunacağız. Otuz yıldır 12 Eylül'ü yargılamaya çabalıyoruz. 11 Eylül 2000'de başvuru yapmıştık. Buyursunlar; 12 Eylül'ün hesabını sormak için yürüttüğümüz çalışmalar nedeniyle hakkımızda yapılacak soruşturma/yargılama/mahkumiyeti yakamıza madalya olarak takarız. İşkenceden geçirilmiş binlerce insana, idam edilen onlarca insana, kaybedilenlere, geride bıraktıkları acılı ailelerine, Berfo Ana'ya borcumuz var, çocuklarımıza eşit, özgür, yaşanabilir bir ülke sözümüz var, ne yapıp edip 12 Eylül'ü mahkum ettireceğiz. 18 Haziran 2014 duruşmasını bekleyin. Bu bir başlangıç olacak."

İÖ(İÖ/AAA)