Mevzuata uygun üretilen tüm balların, doğal, saf ve katkısız olması gerektiğini açıklayan bakanlık, "antibiyotiğin ikamesi" olarak satılarak tüketicinin aldatıldığı gerekçesiyle bir firmaya 400 bin lira ceza verdi.

İÇİNDE NE OLDUĞU BELLİ DEĞİL

Bakanlık, piyasada bal diye satılan ancak içinde ne olduğu belli olmayan ürünlere ceza yağdırdı. Bir firmanın televizyonda sattığı ürünleri inceleyen bakanlık, "Bu antibiyotik görevi görür, antibiyotik niyetine" gibi ifadelerin endikasyon belirten ifadeler olduğuna karar verdi. Tüketicileri yanıltıcı sağlık beyanlarına yer verildiğini belirleyen bakanlık, "Tanıtımı yapılan ürünlerin üst solunum yolu enfeksiyonlarında etkin rol oynadığı ve tedavi amaçlı kullanılan antibiyotiğin ikamesi olduğu izlenimi yaratıldı" tespitini yaptı.

BAL ZATEN DOĞALDIR

Bal isimli ürünün, Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği'nde "Bitki nektarlarının, bitkilerin canlı kısımlarının salgılarının veya bitkilerin canlı kısımları üzerinde yaşayan bitki emici böceklerin salgılarının bal arısı apismellifera tarafından toplandıktan sonra kendine özgü maddelerle birleştirerek değişikliğe uğrattığı, su içeriğini düşürdüğü ve petekte depolayarak olgunlaştırdığı doğal ürünü" şeklinde tanımlandığını açıkladı. Bakanlık, kararında "Bu nedenle mevzuata uygun olarak üretilen tüm ballar doğal, saf ve katkısız olmasına rağmen sadece firmalar tarafından satışı yapılan balların doğal olduğu yönünde algı oluşturuluyor. Bu konu da Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği'ne aykırılık teşkil ediyor. Söz konusu tanıtımlar bu nedenle tüketiciyi yanıltıcı ve aldatıcı niteliktedir" denildi. Bakanlık, söz konusu nedenlerle televizyonlarda yayınlanan bal reklamı için 200 bin lira ceza verdi.

PUNTOLAR MEVZUATA AYKIRI

Bakanlık, başka bir bal firmasının "Tüketici satın aldığı ürünü teslim aldığı tarihten itibaren 14 gün içinde hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin malı reddederek sözleşmeden cayma hakkına ve malı iade etme hakkına sahiptir" ifadesini de mevzuata aykırı buldu. Bakanlık tüketicinin satın alma kararını etkileyecek önemli bir bilgi olan altyazıların 14 satır, yüksekliğinin ise 10 satırdan küçük olduğu için firmaya yine 200 bin lira idari para cezası verilmesine karar verdi.