Diyarbakır, Hakkari, Van, Şırnak ve Bingöl Cumhuriyet Başsavcılıklarınca yürütülen terör soruşturmaları kapsamında HDP'li milletvekillerine yönelik operasyon başlatıldı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter hesabından 01:30'da attığı tweet ile Diyarbakır'daki evinin kapısında polislerin olduğunu ve 'zorla gözaltına alınma kararının' bulunduğunu yazdı. Demirtaş bu mesajı attıktan kısa süre sonra gözaltına alındı. Öte yandan HDP'nin diğer eş genel başkanı Figen Yüksekdağ da evine yapılan polis baskını sonrasında gözaltına alındı. İfade vermeye gitmeyen milletvekilleriyle ilgili gözaltı kararının ardından polis, HDP Genel Merkezi önünde güvenlik önlemleri aldı.

GEREKÇE: İFADEYE GİTMEYEN HDP'LİLERE GÖZALTI

TBMM'de kabul edilen dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliğinin ardından haklarında fezlekelerle alakalı, aralarında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de bulunduğu milletvekilleri, savcılıklara giderek ifade vermişti. Ancak bu soruşturmalarda ifade vermeye gitmeyen HDP'li milletvekillerine yönelik ilgili başsavcılıklar tarafından gözaltı kararı verildi.

GÖZALTI KARARLARI UYGULANMAYA BAŞLADI

Bu çerçevede polis ekipleri HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu HDP'li milletvekillerine yönelik gözaltı kararlarını uygulamaya başladı.

HDP'liler hakkındaki gözaltı kararlarının, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), KCK ve 6-8 Ekim olaylarına yönelik soruşturmalar kapsamında ifade vermeye gitmedikleri için alındığı bildirildi.

DEMİRTAŞ GÖZALTINA ALINDI

Demirtaş saat 01:30'da attığı tweet'de evinin kapısında polislerin olduğunu ve zorla gözaltına alma kararının bulunduğunu yazdı. Selahattin Demirtaş bu mesajı attıktan kısa süre sonra polisler tarafından gözaltına alındı ve Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.


FİGEN YÜKSEDAĞ GÖZALTINDA

Öte yandan HDP'nin diğer eş genel başkanı Figen Yüksedağ'ın evine de polislerin baskın yaptı. Yüksedağ'ın danışmanı Sıtkı Güngör, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Yüksekdağ'ın evine polislerin geldiğini yazdı. Figen Yüksekdağ daha sonra gözaltına alındı. Anadolu Ajansı geçtiği haberinde Yüksekdağ'ın gözaltına alındığını duyurdu.

FERHAT ENCÜ ŞİŞLİ'DE GÖZALTINA ALINDI

HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından Şişli Feriköy'de gözaltına alındı. Encü, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Vatan Caddesi'nden bulunan Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirildi. Encü'nün Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüleceği öğrenildi.

Öte yandan, HDP Milletvekili Encü'nün dün Belçika'nın başkenti Brüksel'e gitmek istediği sırada hakkında yurtdışı yasağı bulunduğu gerekçesiyle İstanbul Atatürk Havalimanı'nda pasaportuna el konulmuştu.

SIRRI SÜREYYA ÖNDER DE GÖZALTINDA

Doğan Haber Ajansı'nın geçtiği son dakika haberine göre, HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Ankara'da gözaltına alındı.

İDRİS BALUKEN PARTİ GENEL MERKEZİ'NDE GÖZALTINA ALINDI

İfade vermeye gitmeyen HDP'lilere operasyon kapsamında, HDP Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken, partisinin genel merkezinde gözaltına alındı. Baluken, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın gözaltına alındığına ilişkin haberlerin ardından parti genel merkezine geldi. Parti Sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen ve diğer partililerle görüşme yaptığı sırada Baluken, genel merkeze gelen Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince burada gözaltına alındı. Baluken'in parti genel merkezi binasından çıkartıldığı sırada bir grup partili polise tepki gösterdi. İdris Baluken, daha sonra işlemleri için Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne götürüldü.

11 HDP'Lİ VEKİL GÖZALTINDA

Yürütülen soruşturmalar kapsamında ifade vermeye gitmeyen HDP'li Milletvekillerinden Ferhat Encü, Leyla Birlik, Selma Irmak, Abdullah Zeydan, Selahattin Demirtaş, İdris Baluken, Figen Yüksekdağ Şenoğlu, Sırrı Süreyya Önder, Ziya Pir, Gülser Yıldırım ve Nursel Aydoğan gözaltına alındı.

BAKANLIK AÇIKLAMA YAPTI

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Van ve Bingöl Cumhuriyet Savcılıklarının ilgili kolluk birimlerine verdiği talimatlar doğrultusunda 11 milletvekilinin adli mercilere götürülmek üzere yakalama işleminin gerçekleştirildiği bildirildi. Bakanlık "Hakkında yakalama kararı bulunan Faysal Sarıyıldız, Tuğba Hezer Öztürk'ün yurtdışında olduğu tespit edilmiştir. Gözaltı kararları olan İmam Taşçıer ve Nihat Akdoğan ile ilgili süreç devam etmektedir" açıklamasını yaptı.

Son Dakika! İçişleri Bakanlığından HDP'ye Operasyonla İlgili İlk Açıklama
Son Dakika! İçişleri Bakanlığından HDP'ye Operasyonla İlgili İlk Açıklama
DEMİRTAŞ "GİTMEYECEĞİZ" DEMİŞTİ

Gözaltına alınan HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, haziran ayında daha önce aldıkları karar gereği ifade için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına kendi istekleriyle gitmeyeceklerini açıklamışlardı.

6-8 EKİM'DE NE OLMUŞTU?

HDP Merkez Yürütme Kurulu ve HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "Sokağa çıkın" çağrısı üzerine, terör örgütü PKK/PYD yandaşlarının Ayn el Arap (Kobani) bahanesiyle 35 ilde gerçekleştirdiği şiddet olaylarında 2 polis şehit olmuş, Diyarbakır'da yoksullara kurban eti dağıtan Yasin Börü ve üç arkadaşının da aralarında bulunduğu 31 kişi hayatını kaybetmiş, 221 vatandaş ile 139 polis yaralanmıştı. Terör örgütü yandaşlarının saldırıları sonucu çok sayıda ev ve iş yeri ile okul, kültür merkezi, müze ve yurt binasında hasar oluşmuş, olaylar nedeniyle zarar gören esnafa devlet tarafından yaklaşık 50 milyon liralık ödenek sağlanırken, şiddet eylemlerinin devlete maliyetinin 300 milyon liranın üzerinde olduğu belirlenmişti.