Hasan KIRMIZITAŞ/CEYLANPINAR (Şanlıurfa), () - BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın Şanlıurfa mitinginin ardından Suriye sınırındaki Ceylanpınar'a dönerken bombalı aracın patlatılması ve ardından uzun namlulu tüfekle ateş açılarak yapılan suikasttan yara almadan kurtulan AK Partili Ceylanpınar Belediye Başkanı Menderes Atilla, "Suikastı beni sık sık 'Burası Kürdistan toprağı, istifa et' diyerek tehdit eden teröristler yaptı. Şans eseri kurtulduğumuz ve profesyonel suikastı sınırımızın diğer tarafından gelen ve bana göre yine Suriye'ye kaçan PYD'liler yapmıştır. Ama geri adım atmayacağım, tehditlere pabuç bırakmayacağım" dedi.
Suriye'nin PYD kontrolündeki Rasulayn ilçesine komşu olan ve sınırı aşan mermiler ile 5 kişinin öldüğü, onlarca kişinin yaralandığı Kürt ve Arap nüfusun bir arada yaşadığı 78 bin nüfuslu Ceylanpınar'da, Arap kökenli olan AK Partili Menderes Atilla, 30 Mart'ta yapılan seçimlerde 2 dönemdir BDP'nin yönettiği Ceylanpınar Belediyesi başkanlığını kazandı. Daha önce babası ve ağabeyinin de belediye başkanlığı yaptığı ilçede Menderes Atilla'nın seçimi kazanmasının ardından BDP'liler itirazda bulundu ancak Seçim Kurulu tarafından kabul edilmedi. Bunun üzerine gerginlik çıktı ve 10 gün süren olaylarda kamu kurumları ile AK Partili olarak bilinen kişilerin ev ve işyerlerine molotof kokteylli saldırı düzenlendi, ilçe savaş alanına döndü. Olayların yatışmasının ardından evinden çıkan Menderes Atilla, deve kesilerek belediye başkanlığı koltuğuna oturdu.
SINIR ÖTESİNDEN TEHDİT ÜZERİNE 12 KORUMA TAHSİS EDİLDİ
AK Partili Atilla, seçimi kazanmasının ardından sık sık PKK adına ölüm tehdidi alması üzerine savcılığa başvurdu ve koruma talebinde bulundu. Savcılığın yaptığı incelemede Atilla ile yakın çevresine gelen tehdit telefonları ayrıntılı olarak araştırıldı. Yapılan araştırmada telefon numaralarının haberleri olmayan farklı kentlerde yaşayan kişilerin adına çıkarıldığı ve Ceylanpınar'ın karşısındaki Suriye'nin Rasulayn ilçesinde kullanıldığı saptandı. Tehdit telefonlarının sınır ötesinden geldiğinin belirlenmesi üzerine Atilla'nın 2 olan koruma sayısı 12'ye çıkarıldı.
BAŞBAKANLA FOTOĞRAFINI PAYLAŞTI, BOMBALI ARAÇ PATLATILDI
AK Partili Menderes Atilla, geçen pazar günü cumhurbaşkanı adayı da olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mitingine katılmak üzere Şanlıurfa'ya geldi. Menderes Atilla mitingin bitiminde yan yana geldiği Başbakan Erdoğan ile fotoğraf çektirdi ve kısa süre sohbet etti. Atilla, kent merkezinde iftarını açtıktan sonra önünde ve arkasında 2 koruma aracının arasında Ceylanpınar'a doğru yola çıktı. Atilla, yola çıktığı sırada saat 23.09'da Başbakan Erdoğan ile tokalaşırken çekilen fotoğrafını da sosyal medya hesabından paylaştı. Bu paylaşımdan yarım saat sonra ilçeye ulaşan Atilla ve korumalarının bulunduğu 3 araçlık konvoy Viranşehir Caddesi üzerindeki geçişi sırasında yola park etmiş bir otomobil uzaktan kumandayla patlatıldı. İnfilak eden otomobil hurdaya dönerken, şarapnel parçaları Atilla ve koruma araçları ile çevredeki ev, işyeri ve araçlara isabet etti.
ÇATIŞMA ÇIKTI, SALDIRGANLAR KAÇTI
3 polis ile 1 şoförün yaralandığı patlamanın ardından koruma polisleri yaralanmayan Menderes Atilla'yı, makam aracından çıkardı ve yakındaki bir petrol istasyonuna götürdü. Bu sırada daha önceden bölgede gizlendiği ileri sürülen yüzleri gizli 3 veya 4 kişi uzun namlulu kalaşnikof tüfeklerle Atilla'nın aracının bulunduğu alana ateş açmaya başladı. Açılan ateşe koruma polislerinin de karşılık vermesiyle çatışma çıktı. Kısa süreli çatışmanın ardından 3 ya da 4 kişi olduğu tahmin edilen saldırganlar, karanlıktan da yararlanıp kaçtı ve izlerini kaybettirdi.
SUİKASTTA 5 KİLO C-4 KULLANILDI
Suikastın bildirilmesi üzerine ilçeye çok sayıda polis ve özel harekat ekibi sevk edildi. Saldırganların bulunması için ilçe genelinde çalışma başlatılırken, olay yerinde yapılan inceleme sonrası patlamanın ardından hurda yığınına dönen bomba yüklü otomobilde detaylı araştırma yapıldı. Terörle Mücadele Şubesi polisleri ile bomba imha uzmanlarının yaptığı incelemede, saldırının tahmini 5 kilo ağırlığında C-4 ile yapılmış olabileceğini bildirdi.
2 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI, SERBEST BIRAKILDI
Yapılan incelemenin ardından polis, suikastta kullanılan otomobilin plakasını belirledi. Plakası saptanan otomobili daha önce kullandığı belirlenen O.F. ve H.D. isimli 2 kişi gözaltına alınarak Şanlıurfa'ya götürüldü. Burada sorgulanan 2 kişi, ifade işleminin ardından serbest bırakıldı. Saldırıda şarapnel parçalarının isabet etmesiyle yaralanan 3 polis memuru taburcu edilirken, Atilla'nın şoförlüğünü yapan İbrahim Butkıran'ın tedavisinin ise sürdüğü bildirildi.
POLİS GENİŞ ÇAPLI SORUŞTURMA YÜRÜTÜYOR
Suikast girişiminin ardından ilçede görevlendirilen polisler ise soruşturmayı yoğun şekilde sürdürüyor. Soruşturmada şu ana kadar elde edilen bilgileri gizli tutan polislerin, önceden belirlenen ve 'kör nokta' olarak tabir edilen suikastın yapıldığı bölgeyi tercih eden kişileri bulabilmek için ilçede olay günü ve öncesine ait tüm mobese ve güvenlik kameralarını incelemeye başladı. Soruşturmada çeşitli bilgi ve bulgulara ulaşıldığı öğrenilirken, saldırının kim ya da kimler tarafından yapıldığı konusunda ise güvenlik güçleri bilgi vermedi.
İÇİŞLERİ BAKANI YAKINDAN İLGİLENİYOR
Suikasttan yara almadan kurtulan Menderes Atilla, geçmiş olsun dileğiyle kendisini Başbakan Erdoğan ve çok sayıda bakanın aradığını söyledi. Atilla, birçok görüşme yaptığı İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın da suikastla yakından ilgilendiğini ve her türlü gelişmeyi takip ettiğini ifade ederek, "Bakanımız olayın kesinlikle aydınlatılacağının sözünü verdi ve polis çok titiz bir çalışma yürütüyor" dedi.
ATİLLA: SALDIRIYI PYD'LİLER YAPIP, SURİYE'YE KAÇMIŞTIR
Suikasttan yara almadan kurtulan ve evinde geçmiş olsun dileklerini kabul eden AK Partili Menderes Atilla, saldırıdan kurtulmalarının mucize olduğunu ifade etti. Kendisine telefonla ulaşan muhabirine tehditler aldığını ve profesyonelce yapılan suikastı Suriye'den gelen PYD'lilerin gerçekleştirmesinden kuşkulandığını anlatan Atilla şöyle konuştu:
"Biz burada belediye başkanlığını kazanınca ilçeyi savaş alanına çevirdiler. Biz geri adım atmadık ve işimizin başına geçtik. Daha sonra hem bana hem ağabeyime hem de yakın çevreme çeşitli kanallardan tehditler geliyordu. Biz bu tehditlere aldırış etmedik ve işimize baktık. Daha sonra bana ve yine yakın çevremi tanımadığımız numaralardan arayarak 'burası Kürdistan toprakları, istifa edin' diyerek telefonlar etmeye başladılar. Telefonların sıklaşması üzerine durumu savcılığa bildirdik ve yapılan incelemede Türkiye'de rastgele kişiler adına alınmış olan hatların Ceylanpınar'ın karşısındaki Rasulayn'da kullanıldığını ve tehdidi PYD'lilerin yaptığı ortaya çıktı. Bunun üzerine koruma sayımız ve güvenlik tedbirlerimiz artırıldı. Pazar günü de Başbakanımızın mitingine katıldıktan sonra önümde ve arkamda 2 koruma aracının arasında makam aracı ile ilçeye döndük. Dönüş yolunda Başbakanımız ile olan fotoğrafımı sosyal medyada paylaştıktan yarım saat sonra ilçemizin girişinde cadde üzerinde ilerlerken karanlık kör bir noktada tam benim aracımın geçişi sırasında bomba yüklü bir otomobil patladı. Korkunç bir patlama sesinin ardından aracımızda ve diğer araçlar ile çevredeki camlar kırıldı, bazı yerlerde yangın çıktı. Ne olduğunu anlayamadığımız sırada koruma polislerimiz beni araçtan çıkardı. Bu sırada ateş açılmaya başladı. Bazı polisler açılan ateşe karşılık verirken, yakınımdaki diğer polisler beni bir akaryakıt istasyonuna koydu. Kısa çatışmanın ardından silah sesleri kesildi ve saldırganların kaçtığını anladık. Kısa sürede olanlar hepimizi şoke etti, çünkü etrafımızda yangın ve darmadağın olmuş ev ve işyerleri vardı. Saldırganları bulmak için operasyonlar başlatıldı. Benim kanaatime göre, oldukça profesyonel olan bu saldırıyı beni daha önce de sınır ötesinden tehdit eden PYD'liler yaptı. Yine kanaatime göre bu saldırıyı gerçekleştiren 3-4 kişilik profesyonel ekip, karanlıktan da yararlanarak gece sınırı aşarak yeniden Suriye'ye gitti. Fakat herkes şunu bilsin ki Allah'ın verdiği canı sadece Allah alır ve biz böyle tehditlere veya saldırılara pabuç bırakmayız. Ben yine görevimin başındayım ve her türlü tehdide rağmen Ceylanpınar'a hizmet etmeye devam edeceğim."
Güvenlik güçlerinin suikasta ilişkin soruşturması sürüyor.

FOTOĞRAFLI