ABD'nin Suriye saldırısı ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Dışişleri Bakanı'ndan peş peşe açıklamalar geldi. Ankara harekata olumlu bakarken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "ABD'nin bu müdahalesini biz yerinde buluyoruz ve destekliyoruz.Esed rejimi bir an önce uzaklaştırılmalı" dedi. Çavuşoğlu, Suriye'den yeni göç dalgalarının olabileceği yönünde uyarıda bulundu.
"GÜVENLİ BÖLGELERİ GENİŞLETMEMİZ LAZIM"
Dışişleri Bakan Çavuşoğlu: "Suriye içinde güvenli bölgeler her zamankinden daha fazla önem arz etmiştir. Bu güvenli bölgeleri genişletmemiz lazım" açıklamasında bulundu.

"OPERASYON ÖNCESİ KOALİSYONA HABER VERİLDİ"
Bakan Çavuşoğlu, "Operasyon öncesi koalisyona bilgi verildi. Her şeyden önce koalisyonda zaten bu bilgi paylaşımı oluyor. Bu konuda bir sıkıntı yok. Aynı şekilde ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass da müsteşarımızla temasa geçti" dedi.

BAKAN ÇELİK: DİĞER ÜLKELERİN HAREKATI SUÇLAMASI KABUL EDİLEMEZ
AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, "Esed, dünyanın gözü önünde bir katliam gerçekleştiriyor ama kimse birbirine müdahale etmiyor. Bugün ortaya koyulan bu askeri kararlılık ciddi bir mesajdır. Diğer ülkelerin bu harekatı suçlamak gibi bir yaklaşımı kabul edilemez. Bu harekatın sebebi Esed rejiminin katliamıdır. Daha Esed bu katliamı gerçekleştirmeden bir iki gün önce uluslararası toplumda Esed'e karşı değişen bir ton gözlemliyorduk. Umarız ki bu son katliam bardağı taşırmıştır ve bu askeri harekatı, Esed'e verilen bu cevabı Esed'in katliamlarına dönük bir kararlılık oalrak okumak isteriz. Umarız ki bu sadece noktasal değildir. Esed'in caydırılması yönünde bir plan bunu izler." açıklamasında bulundu.

KALIN: ESAD'IN SUÇLARINA KARŞI OLUMLU BİR CEVAP
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın "Amerika Birleşik Devletleri tarafından Humus'ta bulunan Şayrat Hava Üssü'ne yönelik bu sabah gerçekleştirilen hava saldırısını, Esed rejiminin savaş suçlarına karşı verilmiş olumlu bir cevap olarak değerlendiriyoruz." dedi.
"UÇUŞA YASAK BÖLGE HAYATA GEÇİRİLMELİ"
Kalın sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şaryat Hava Üssü'nün kullanılamaz hale getirilmesi, sivillere yönelik kimyasal ve konvansiyonel saldırıların cevapsız kalmaması açısından önemli bir adımdır. Benzer katliamların yeniden yaşanmaması için acilen uçuşa yasak bölge ve güvenli bölgenin hayata geçirilmesi gerekmektedir."
DIŞİŞLERİ: SON DERECE OLUMLU
Dışişleri Bakanlığı, Suriye rejiminin Han Şeyhun kimyasal saldırısının ardından ABD'nin Şayrat askeri üssüne yaptığı operasyonun "son derece olumlu" karşılandığını vurgulayarak, "Benzer suçların cezasız kalmaması ve hesap verilebilirliğin tesis edilmesi yönünde atılacak adımlar Türkiye'nin tam desteğine sahip olacaktır." açıklamasında bulundu.

KURTULMUŞ: HAREKATI OLUMLU KARŞILIYORUZ"
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Cumhurbaşkanımızın da açıkça ifade ettiği gibi biz sadece laf değil icraat görmek istiyoruz. Bu anlamda Amerika Birleşik Devletleri tarafından oradaki askeri üssün vurulması, yani kalkıp sivillerin üzerine ateş eden, muhtemelen kimyasal silahları sivillerin üstüne atan o askeri üssün vurulması önemlidir, anlamlıdır. Ama uluslararası camia, Esad rejiminin bu barbarlığına karşı tavrını çok net bir şekilde sürdürmelidir. Ta ki Esad rejimi artık halkına zarar veremez hale gelebilene kadar. Dolayısıyla bunu olumlu karşılıyoruz ama bunun sonunun gelmesinin ve Esad rejiminin tamamıyla uluslararası alanda cezalandırılmasının şart olduğunu düşünüyoruz." açıklamasını yaptı.
"UMARIZ BARIŞA KATKISI OLUR"
Kurtulmuş "Bir an evvel Suriye'de önce Esad rejiminin bu barbarlığının durdurulması lazım. Bir an evvel Suriye'de başlatılmış olan barış sürecinin hızlandırılması ve empoze edilmiş bir barış değil, Suriye'de bu kadar acı çeken halkın bütün kesimlerinin kabul edebileceği adil bir barışın, kalıcı bir barışın sağlanması şarttır. Ümit ederim ki Amerika Birleşik Devletleri'nin bu operasyonu barışın sağlanmasına da katkı sağlar. Esad rejiminin artık bu barbarca adımları atmasının önüne geçer ve barış sürecinin teşvik edilmesini sağlar." dedi.