İÇ karışıklığın sürdüğü ve şiddetli çatışmaların ardından Irak Şam İslam Devleti mensuplarının kontrolüne geçen Suriye'nin Rakka kentine bağlı Telabyad ilçesinden kaçan yüzlerce kişi Türkiye'ye sığınmak için sınır tellerinin önünde beklemeye başladı.
Özgür Suriye Ordusu mensuplarının kontrolündeki Telabyad ilçesi son dönemdeki  şiddetli çatışmaların ardından Irak Şam İslam Devleti örgütünün eline geçti. Tedirginlik nedeniyle Suriye'ye açılan Akçakale Sınır Kapısı da yetkililer tarafından güvenlik gerekçesiyle geçişlere kapatıldı. Zaman zaman silah seslerinin duyulduğu Telabyad'da yaşayan ve Suriye'nin iç kesimlerindeki kentlerden kaçan yüzlerce kişi Türkiye sınırına geldi.
Sabah saatlerinde Akçakale Sınır Kapısı'nın 1 kilometre batısındaki tel örgülerin bulunduğu alanda toplanan çoğunluğu kadın ve çocuk yüzlerce Suriyeli, Türkiye'ye geçmek istedi. Yoğunluk üzerine sınır tellerinin bulunduğu bölgeye çok sayıda asker gönderildi.
Suriyelilerin bulunduğu bölgede önlem alan askerler geçişlere izin vermezken, sığınma taleplerinin görüşüldüğü ve yetkililerin onay vermesi halinde Akçakale Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye alınacakları bildirildi.