Sayın Yazıişlei müdürlerine
Türkiye sınırında patlamada çok sayıda Suriyeli yaralandı başlıklı haberimizi, getirilen yaralılardan 13'ünün ölmesi nedeniyle yeniden veriyoruz.
----------
YENİDEN 

Reşit ÇELEBİOĞLU/KİLİS, () - TÜRKİYE sınırına birkaç kilometre uzaklıktaki Suriye'nin Halep kentinin Sucu Köyü'nde, pasaport kontrol noktası olarak kullanılan bölgede bomba yüklü araç infilak ettirildi. El Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti mensuplarının düzenlediği öne sürülen saldırıda çok sayıda kişi öldü, onlarca kişi yaralandı. Yaralanan ve kamyonet kasaları ile minibüslere doldurularak tedavi için Kilis'e getirilen 70 yaralıdan 13'ü öldü.
Kilis'in karşısında bulunan ve önce ordu birlikleri ardından IŞİD güçleri ile çatışmaları ardından Özgür Suriye Ordusu mensuplarının kontrolüne geçen Öncüpınar Sınır Kapısı'nın karşısındaki Suriye'nin Halep kentine bağlı Azez İlçesi'ne bağlı Sucu Köyü'nde saat 13.45 sıralarında büyük bir patlama meydana geldi. Kısa süre sonra patlamanın Öncüpınar Sınır Kapısı'nın karşısındaki Suriye'nin Esselame Sınır Kapısı'na yakın bir noktada bulunan ve Türkiye'ye geçmek isteyenlerin pasaportlarının kontrolünün yapıldığı Sucu Köyü'nde garaj olarak adlandırılan bölgede bomba yüklü araçla yapılan saldırı nedeniyle gerçekleştiği belirlendi. İddiaya göre, yaklaşık 500 kişilik kalabalığın bulunduğu bölgede; yaklaşık 2 ay önce bölgeden çekilen IŞİD güçlerince gerçekleştirilen saldırıda çok sayıda kişi öldü.
KAMYONET KASALARINDA HASTANEYE GETİRİLDİLER
Türkiye tarafından da duyulan ve tedirginliğe yol açan saldırıda yaralanan aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu onlarca yaralı, kamyonet kasaları, minibüs ve otomobiller ile Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan geçirilerek Kilis Devlet Hastanesi'ne getirildi. İzinli doktorların göreve çağrıldığı Kilis Devlet Hastanesi'ne getirilen yaralıların büyük kısmında yanık izleri olduğu görüldü. Patlama sonrası Kilis Devlet Hastanesi'ne getirilen 70 yaralıdan 13'ü doktorların çabasına karşın kurtarılamayarak öldü. Yaşamını yitirenlerin cesedi morga konulurken, ilk müdahalesinin ardından hayati tehlikesi bulunan çok sayıda yaralı Suriyeli ambulanslarla Gaziantep'teki hastanelere sevk edildi.
SINIRDA ÖNLEMLER ARTIRILDI
Kilis'in karşısındaki Suriye'nin Halep İlçesi'ne bağlı Azez İlçesi'nin kontrolü 2012 yılında ordu birliklerinden Özgür Suriye Ordusu'na, 2013 yılı Eylül ayında ise IŞİD güçlerine geçti. IŞİD mensupları, ÖSO'nun elinde bulundurduğu Öncüpınar Sınır Kapısı'nın karşısındaki Esselame Sınır Kapısı'nı da ele geçirmek için defalarca girdiği çatışmalarda sonuca ulaşamadı. ÖSO birliklerinin bu bölgede konuşlanmasının ardından silahlı IŞİD güçleri yapılan görüşmelerin ardından geçen Mart ayında Azez'den çekilerek Rakka kentine gitti. IŞİD güçlerinin çekilmesi ardından 2 ayı aşkın süreden bu yana sessizliğin hakim olduğu Azez'de bugün meydana gelen saldırı sonrası Türk Silahlı Kuvvetleri de sınır hattında zırhlı araçlarla önlemlerini artırdı.

RÇ(HK/İD) (FOTOĞRAFLI)