Irak'ta terör örgütü IŞİD militanlarının, eşzamanlı olarak Kerkük ve Musul'daki cephelerde Peşmerge birliklerine saldırdığı bildirildi.

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgilere göre IŞİD militanları, gece saatlerinde Kerkük'ün 12 kilometre güneyinde Peşmerge kontrolündeki Tel el-werid, Mektep Halit, Meryembeg ve Molla Abdullah köylerine saldırdı.

IŞİD, şiddetli çatışmalar sonrası Mektep Halit ve Molla Abdullah köylerini ele geçirdi. Peşmerge, iki köyü tekrar kontrolüne almak için IŞİD'le sokak çatışmalarına girdi.

IŞİD militanlarının zaman zaman bombalı intihar araçlarıyla saldırdığı çatışmalarda Peşmerge 1'inci Tugay Komutanı Şerko Fatih hayatını kaybetti. Peşmerge Bakanlığı, IŞİD'i püskürtmek için bölgeye daha fazla askeri güç sevketti.

Al Jazeera'nin ulaştığı kaynaklara göre kentin büyük bir kısmına elektrik verilmiyor.

IŞİD, dün akşamdan itibaren kentin güneybatısından büyük çapta bir saldırı başlattı. Bu bölgede Kuzey Petrolleri olarak bilinen petrol şirketinin tesisleri ve şirket binaları bulunuyor.

IŞİD kent merkezinin bazı bölgelerine sızmayı başardı. Çatışma sesleri Kerkük kent merkezine kadar ulaşıyor. Koalisyon uçakları da sabah saatlerinden itibaren bölgeyi bombalamaya başladı. Kerkük'te sabah yerel saatle 10.00'dan itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Bölgedeki Al Jazeera muhabiri Velid İbrahim’in aktardığı bilgilere göre çatışmalar kent merkezinde devam ediyor. Kent merkezinde şiddetli patlama ve silah sesleri sürüyor.

IŞİD sabah saatlerinde ise Kerkük kent merkezinde Irak polis Müdürlüğü ve Kürt partilere ait asayiş karargahının olduğu bölgeye bombalı bir araçla saldırı düzenledi. Bir grup IŞİD mensubu, kent merkezinde bulunan Kasr Kerkük adlı otel binasına saldırdı ve orada da çatışmalar başladı.

Anadolu Ajansı’nın güvenlik kaynaklarına dayandırdığı bilgilere göre IŞİD mensupları, gece saatlerinde Kerkük’ün 12 kilometre güneyinde Peşmerge kontrolündeki Tel El Verd, Mektep Halit, Meryembeg ve Molla Abdullah köylerine saldırdı. IŞİD, şiddetli çatışmalar sonrası Mektep Halit ve Molla Abdullah köylerini ele geçirdi. Peşmerge, iki köyü tekrar kontrolüne almak için IŞİD'le sokak çatışmalarına girdi.

Ankara yakından izliyor

Al Jazeera Türk’ün Ankara’daki kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Ankara gelişmeleri bütün gece takip etti. Bu kaynaklara göre Türkiye fiilen Kerkük'e müdahil olmayacak ancak koalisyon ülkeleriyle sürekli iletişim halinde. Kerkük'teki yetkililer de koalisyon ülkelerinin yetkililerini aradılar ve Kürt hükümetinden de destek istediler.
Ankara’dan gelen bilgilere göre şu anda çatışmalar sürüyor ancak geceye göre durum sakin, IŞİD ciddi bir ilerleme kaydedemedi.

Kerkük’ün Türkmen Milletvekili Hasan Turan, Al Jazeera Türk’e yaptığı açıklamada IŞİD güçlerinin dün akşamki yoğun sisten faydalanarak kentin güneybatısından büyük bir saldırı başlattığını açıkladı.

Sis nedeniyle koalisyon uçaklarının uzun süre keşif ve bombardıman uçuşu yapamaması nedeniyle IŞİD’in Peşmerge savunma hattına yüklendiğini söyleyen Turan, bir grup IŞİD mensubunun Kasr Kerkük oteline mevzilenerek kargaşa yaratmaya çalıştığını ve güvenlik güçlerinin gerekli önlemleri aldığını, otelin kuşatma altında olduğunu söyledi.
IŞİD'in son bir aydır uyguladığı taktik, kötü, sisli havalarda, hava saldırısı yapılma şansı yokken saldırmak.
Irak Kürt Bölgesi’nde KDP’ye yakınlığıyla bilinen Rudaw haber kanalına göre IŞİD ayrıca Musul’a bağlı Hazır ve Mahmur cephelerinde de sabaha karşı saldırıya geçti.
Nüfusu 1,4 milyon olan Kerkük'ün şehir merkezinde ise 900 bin kişi yaşıyor. Dolayısıyla Kerkük’ün IŞİD'in eline düşmesi yeni bir insani krize sebep olabilir.

Peşmerge komutanı öldü

IŞİD mensuplarının zaman zaman bombalı intihar araçlarıyla saldırdığı çatışmalarda Peşmerge 1'inci Tugay Komutanı Şerko Fatih hayatını kaybetti. Peşmerge Bakanlığı, IŞİD'i püskürtmek için bölgeye daha fazla askeri güç sevketti.
IŞİD'in Kerkük'teki saldırıları bölgede bulunan birçok petrol sahasını ve boru hatlarını da tehdit ediyor. Daha önce IŞİD'in havan toplarının vurduğu boru hattında yangın çıkmıştı.