Suriyeli muhaliflerin önemli isimlerinden Özgür Suriye Ordusu kurucu komutanı Albay Riyad Esad, 2014 yılında ABD tarafından başlatılan Eğit-Donat projesinin tuzak olduğunu söyledi. Yeni Şafak'a konuşan muhalif komutan, “Proje Suriyeli muhalifler içinmiş gibi takdim edildi. Ancak arka planda PKK'nın Suriye kolu PYD için tatbik edildi' dedi.
EĞİT-DONAT'LA TUZAK KURULDU
“500 milyon dolarlık proje kapsamında yalnızca 54 muhalif asker eğitildi. Ancak buna karşılık Kobani, Haseke ve Afrin'de ABD'li eğitmenler tarafından 8 binden fazla militan eğitilerek onlara profesyonel asker niteliği kazandırıldı” diyen Esad, “ABD bu konuda hem müttefiklerine hem de Suriye'de desteklediğini iddia ettiği muhaliflere yalan söyledi' şeklinde konuştu.
MUHALİFLERE 'AJAN OL' TEKLİFİ!
Eğit-donat projesinin ABD tarafından Suriye içerisinde savaşan grupları ve faaliyetlerini daha yakından tanıma amaçlı kullanılmak istendiğine dikkat çeken ÖSO kurucu komutanı, “Taslak olarak 6 ayda 5 bin, 1,5 yılda 15 bin muhalifi eğiteceklerini vadederek muhalif gruplardan savaşçı listesi istediler. Sonrasında bu listelerde yer alan muhalif savaşçıların sürekli elendiğini gördük. Eğit-donat programı ile ilgili irtibat kurdukları asker ya da komutan tüm isimlere aleni istihbarat elemanlığı teklif ettiler. Bu konuda istenilen sonucu alamayacaklarını anlayınca da program ABD tarafından sabote edildi ve bilerek başarısızlığa mahkum edildi” dedi.
PROGRAM İKİ KEZ DEĞİŞTİRİLDİ
Eğit-Donat, proje bazında 2014 yılı Aralık ayında başladı. Bu program kapsamında 2015 yılı başında Suriyeli 9 muhalif grubun katıldığı ettiği 30. Tümen kuruldu. Eğit-donat programının Suriye ayağını yürütecek 30. Tümen komutanlığına ise Esed ordusundan albay rütbesinde iken ayrılan ve ÖSO'ya katılan Suriyeli Türkmenlerden Münbiç doğumlu Nedim Hasan getirildi. Nedim Hasan'ın 29 Temmuz tarihinde Halep'e bağlı Azez kasabasında Nusra cephesi tarafından alıkonulduğu açıklandı.
500 MİLYON DOLAR AYIRMIŞLAR
Eğit-Donat komutanından halen haber alınamıyor. 2015 yılı içerisinde Türkiye ve Ürdün'de gördüğü eğitimden sonra Suriye'ye giren silahlı iki farklı Eğit-donat konvoyuna da Nusra Cephesi tarafından el koyuldu. ABD Özel Kuvvetler Komutanlığından ABD senatosunun Eğit-donat programı için 500 milyon dolar bütçe ayrılmasının sağlandığı ve 2 yılda 15 bin muhalifin eğitiminin hedeflendiği duyurulmuştu. İki kez revize edildiği açıklanan Eğit-donat projesi kapsamında eğitim gören ve Suriye savaşına dahil olan muhalif asker sayısı sadece 54.
Türkiye harekattan vazgeçmemeli
Türkiye öncülüğünde başlayan Fırat Kalkanı harekatını da değerlendiren Riyad Esad, Türkiye'nin kesinlikle vazgeçmemesini, ABD ve batının diplomatik ayak oyunları karşısında geri adım atmamasını beklediklerini kaydetti. Fırat Kalkanı Operasyonunun yoğunlaştığı Münbiç kuzeyinde Türk Ordusu ve Özgür Suriye Ordusu'nun müşterek harekatında iki ABD askerinin öldüğünü iddia eden Riyad Esad bu durumun gizlendiğini ve ABD ile PYD'nin Münbiç'te işbirliği halinde yeni direnç hattı oluşturduğunu ifade etti.
HALEP TÜRK ORDUSUNU BEKLİYOR
Halep kuzey kırsalının DAEŞ ve PYD teröründen temizlenmesinin tüm Suriye'yi etkileyecek bir süreci de başlatabileceğini kaydeden Albay Esad, “Halep tarihte görülmediği kadar tahrip edildi ve edilmeye devam ediyor. Şu an tüm Halep halkı Türk Silahlı Kuvvetlerini bekliyor. Temennimiz odur ki inşallah Cerablus'ta olduğu gibi Suriyeli muhalifler ve Türk askeri Halep'e de omuz omuza girerler” ifadelerini kullandı.