ABD, Kürtleri Musul operasyonuna ikna etmek için Erbil'de Kürt yönetimi ile pazarlığa otururken Almanya Savunma Bakanı Irak Kürdistan bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile görüşerek desteğin arttırılacağı güvencesi verdi. Görüşmede Barzani'nin, Kürt yönetiminin operasyona katılacağı sinyalini verdiği ileri sürüldü.

Musul'da IŞİD işgaline son verilmesine yönelik hazırlıklar son aşamaya gelirken ABD, Irak ordusunun yanısıra peşmerge güçlerini de operasyona dahil etmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda Kürt yönetimi ile temaslar arttı. Barzani'nin "Puşmarge Musul operasyonuna katılmayacak" açıklamasına rağmen ABD'nin ikna edici turları sonuç veriyor. Bu kapsamda ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) General Joseph Votel, dün Erbil'e giderek Barzani ile bir görüşme yaptı. Görüşmede ağırlıklı olarak Musul'a yapılacak kapsamlı operasyonun detayları görüşüldü. ABD, Irak ordusunun yanısıra Kürt ordusunu da operasyona katmayı amaçlıyor. Görüşmede, Barzani'yi ikna etmeye çalışan Votel'in, Kürt yönetiminin operasyona dahil edilmesi halinde silah dahil her türlü yardımın verileceğini taahüt ettiği öğrenildi. Görüşmede Barzani'nin, Kürt yönetiminin operasyona katılacağı sinyalini verdiği ileri sürüldü.

Irak yönetimi PKK ile görüşüyor
Diğer yandan ise Irak yönetiminin ise Kerkük ve Şengal bölgesinin bir bölümünü kontrol eden PKK ve bazı Ezidi silahlı gruplarını, Musul hareketine katmak için görüşmeler yaptığı ileri sürüldü. PKK'nın musul harekatına destek vermesi halinde, Şengal'den Şii Türkmenlerin yaşadığı Talafer ve kerkük bölgesinden harekata destek vereceği konuşuluyor.

Savaş meydanlarında dengeleri değiştirdi
Önceki gün Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, aralarında askeri ve diplomatik yetkililerin de bulunduğu bir heyetle önceki gece Erbil’e giderek Barzani ile bir görüşme yaptı. Rudaw'ın haberine göre, Leyen, Erbil Uluslararası Havalanı'nda Kürdistan Başbakanı Neçirvan Barzani tarafından karşılandı. Neçirvan Barzani ile kısa bir görüşme yapan Leyen, daha sonra Mesut Barzani ile biraraya geldi. İkili, görüşmeden sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Almanya'nın ziyaretini değerli bulduğunu ve iki taraf için de önemli olduğunu belirten Barzani, "Bu görüşmenin en önemli konusu Musul operasyonuydu. Onların da görüşlerini aldık, biz de kendi görüşlerimizi detaylı olarak anlattık" dedi. Barzani, Almanya'nın Peşmerge Güçleri’ne verdiği desteğin savaş meydanında dengeleri değiştirdiğini kaydetti.

10 bin Peşmerge eğittik
Almanya Savunma Bakanı Leyen ise, "IŞİD'e karşı işbirliği yapmamız koordinasyonumuzun daha güçlü olmasını sağladı. Geçmişte işbirliği içinde yaptıklarımızı ve gelişmeleri ele aldık, Siyasi ve ekonomik ve mültecilerin durumdan konuştuk. Almanya olarak 10 bin peşmerge eğittik, silah ve mühimmat olarak 90 milyon euroluk destek verdik" diye konuştu.
Çok sayıda kullandı
İngiliz Times gazetesi ise, IŞİD'in Musul’un geri alınması amacıyla yürütülecek operasyona katılacak güçlere karşı kimyasal silah kullanacağını yazdı. Askeri yetkililer ve uzmanlara göre, IŞİD, bu harekâta karşı yaptığı hazırlıklar kapsamında kimyasal silah stokluyor.
Times, uluslararası koalisyon güçlerinin sözcüsü ABD'li Albay John Dorrian'ın "IŞİD daha önce kimyasal silah kullandı. Bunu kullanmaya dair gelişkin olmayan bir kapasiteleri var. Irak ve Suriye'de bunu çok sayıda olayda kullandıklarına dair gelen bilgiler var" dedi. Dorrian, IŞİD'in Musul'da operasyon yürütecek güçlere karşı hardal gazı kullanarak saldıracağına dair kaygılar olup olmadığına dair ise "Bunun olasılığı var. Irak güvenlik güçleriyle onları buna hazırlamak için eğitimler yürüttük" yanıtını verdi.