Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Latin Amerika turunun ikinci durağı olan Peru’da Suriye halkının bitmek bilmeyen dramını dile getirdi. Mülteci akınına uğrayan Türkiye’nin yalnız bırakıldığını vurgulayan Erdoğan, “Daha önce uluslararası toplumun külfet paylaşımı konusunda üzerine düşeni yapması gerektiğini dile getirdik. Ama bu çağrıya yeteri kadar kulak verilmedi” diyerek dünyayı eleştirdi.

BM Güvenlik Konseyi’nin yeniden yapılandırılması gerektiğini söyleyen Erdoğan, “Her şey birkaç ülkenin insafına terk edilemez. Avrupa, mülteci dalgası sınırına dayanınca Türkiye’nin anahtar ülke olduğunu kabul etti. Tam üyelik sürecimiz tekrar ivme kazandı” dedi. Cumhurbaşkanı, hüsranla biten Cenevre’deki Suriye zirvesine de tepki göstererek, “Siz niye toplanıyorsunuz? Dünyayı oyalamak için mi bir araya geliyorsunuz? Sizden dünya cevap bekliyor; Cenevre’de niçin bir araya geldiniz?” diye sordu ve değerlendirmelerine şöyle devam etti: “Tarih boyunca bu hep böyle olmuştur. Hep toplanmışlardır, bir araya gelmişlerdir, yemişlerdir, içmişlerdir, ondan sonra da dağılıp gitmişlerdir. Şimdi Şubatın sonuna bir tarih verdiler. Hep beraber takip edelim. Göreceksiniz, Şubatın 28’i geldiği zaman tekrar tehir edecekler.”

Verilen tarihten ümidi olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantı ile ilgili olarak, “İlgili ilgisiz herkes oraya geliyor. Kapıların arkasında da başka şeyler konuşuluyor. İşin gerçeği orada konuşulmuyor. Orada olması gerekenler oraya alınmıyor, olmaması gerekenler oraya davet ediliyor” açıklamalarını yaptı.
Zoru gördüler, kıymete bindik!