Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca (HSYK) meslekten ihraç edilen eski Bolu Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz hakkında, "17 Aralık soruşturmasını gerekçe göstererek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a başbakanlığı döneminde hakaret ve tehditte bulunduğu'' iddiasıyla açılan dava kapsamında da yakalama emri çıkartıldı.

Düzce 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanık Öz'ün avukatı İsmail Yanar mazeret dilekçesi göndererek katılmadı. Söz alan iddia makamı, sanığın yurtdışına kaçmış olduğunun sabit olduğunu belirterek, Öz'ün savunmasının alınması amacıyla hakkında CMK'nın 98. maddesi gereğince yakalama kararı çıkarılmasını talep etti.

Mahkeme heyeti, sanığın yargılamadan kaçtığının anlaşıldığını, savunması alınıp serbest bırakılmak üzere hakkında yakalama emri çıkartılmasını, durumun hudut kapılarına ve havaalanlarına bildirilmesinin istenilmesine karar verdi. 

Sanığın yurtdışında kaçak konumda olduğu ve hakkında yakalama emri çıkartıldığından "işlemsiz olarak iadesinin" istenilmesi de kararlaştırıldı.

Duruşma, 24 Aralık'a ertelendi. 

Düzce Cumhuriyet Başsavcılığınca savcı Öz hakkında, Twitter'daki hesabından çeşitli tarihlerde isim zikretmeden o dönemde başbakanlık görevini yürüten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alan paylaşımlarda bulunduğu, tehdit ve hakaret içerikli sözler sarf ettiği gerekçesiyle iddianame hazırlanmıştı.

Öz'ün 16-22 Temmuz 2014'te Twitter hesabındaki paylaşımlarının incelendiğine işaret edilen iddianamede, "Her ne kadar isim zikretmese de Twitter'da hedef belirlenen kişinin müşteki ve dönemin başbakanı Erdoğan olduğu aşikardır. Tehdit suçunun unsurları irdelendiğinde kişinin hayatı, bütünlüğü ve mal varlığına karşı saldırı olacağına dair beyanın bulunması, kötülüğün mutlaka tehdit eden tarafından gerçekleştirilmesi şart olmayıp, üçüncü kişilerin de bunu yapabileceğini beyan etmesi, suçun oluşması için geçerlidir" ifadesine yer verilmişti.

Zekeriya Öz hakkında daha önceden de Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesince tutuklama talebiyle yakalama kararı çıkarılmıştı.