Öcalan'ın “Yüksekova Modeli” olarak özerkliğe örnek gösterdiği ilçede ilk defa KCK'nın “öz savunma birlikleri” polisle çatıştı.
Hakkari'nin Yüksekova ilçesi iki gündür gergin. PKK'lılara ait mezarlıkların tahrip edildiği bahanesiyle eylem yapan örgütün şehir yapılanması YDG-H üyelerine müdahale sırasında esnaf olduğu belirtilen Veysel İ. (34) ve Mehmet Reşit İ. (32) isimli şahıslar öldü. PKK, çatışma iddiasını reddetse de yayınlanan görüntülerde sivil şahısların uzun namlulu silahlarla polise ateş açtıkları görülüyor.

Servis edilen görüntülerin geçen yıla ait olduğunu iddia edenler de var. Yüksekova'da meydana gelen olay çözüm sürecine yönelik bir provokasyon olarak da nitelendiriliyor. Devlet içindeki çözüm karşıtları, örgüt içindeki çözüm karşıtları ya da iki tarafın ortak organizasyonu olup olmadığı meçhul. 

Türkiye gazetesinden Melik Duvaklı'nın haberine göre asıl dikkat çekilmesi gereken nokta olayın meydana geldiği yer. Çünkü Yüksekova, PKK açısından da devlet açısından da sadece bir ilçe değil. PKK açısından “özerkliğin” sembolü.

Abdullah Öcalan Aralık 2010'da avukatları ile yaptığı görüşmede “Yüksekova Modeli” ifadesini kullanmıştı ve “Demokratik Özerkliğin” en iyi uygulandığı yer olarak da Yüksekova'yı göstermişti.

“Yüksekova Modeli”nin yaygınlaşmasını isteyen Öcalan, “kent meclisleri ve öz savunma gücü”ne de açıklık getirmişti. Kentlerde “öz savunma birlikleri”nin oluşturulmasını isteyen Öcalan, “Her yer, Yüksekova'yı örnek almalıdır. Yüksekova halkı her şeye hazır, yüzde 99'u hazır ama lider eksikliği var. Yüksekova gibi birkaç yer daha olsa çözüme daha daha çok zorlarız, çözüm daha hızlı gelişir” ifadelerini kullanmıştı.

Yüksekova, Öcalan'ın bahsettiği modeli uzun süredir uygulayan bir merkez. KCK kurduğu “halk meclisleri” ile ilçeyi yönetiyor, vatandaşları “KCK mahkemeleri”nde yargılıyor, “öz savunma birlikleri” olarak oluşturulan YDG-H de ilçenin silahlı “asayiş (polis)” birliği olarak faaliyet gösteriyor. KCK, “öz savunma birlikleri” olarak faaliyet gösteren YDG-H aracılığıyla bugüne kadar kent merkezlerinde molotof ve havai fişekli eylemler düzenliyordu. Önceki gün ise uzun namlulu silahlar kullandı. Yani, “öz savunma birlikleri” ilk defa kent merkezlerinde açık açık polisle çatışmaya girdi. Ve bu çatışma özerliğin sembol uygulama yeri olan Yüksekova'da gerçekleşti. Yüksekova'daki çatışma bir başka iddiayı daha gündeme getirdi. Bu yıl operasyonlar yapılmadığı için PKK'nın kırsalda kış üstlenmesine gitmek yerine militanlarını kent merkezlerine gönderdiği belirtiliyordu. Kent merkezlerine inen örgüt üyelerinin öz savunma birliklerine katıldıkları belirtiliyor.