Ankara 4. İdare Mahkemesi, video paylaşım sitesi youtube'u kapatan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) işleminin yürütmesini durdurdu.
Youtube'un avukatı Gönenç Gürkaynak, Youtube'un kapatılması işleminin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle idari yargıda dava açmıştı. Gürkaynak'ın başvurusunu görüşen Ankara 4. İdare Mahkemesi, youtube'u erişime kapatan TİB işleminin yürütmesini durdurdu.

İfade özgürlüğüne aykırı 7-8 sayfalık gerekçeli kararda, youtube'un erişime kapatılmasının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları ve ifade özgürlüğünü düzenleyen Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümleri ile bir süre önce Anayasa Mahkemesi tarafından twitter'ın erişime açılması kararına da aykırı olduğunun belirtildiği öğrenildi.

TİB açmazsa Anayasa Mahkemesi devreye girebilecek Youtube'dan önce kapatılan twitter'la ilgili olarak da Ankara İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. TİB, idare mahkemesinin bu kararını uygulamayınca doğrudan Anayasa Mahkemesi'ne yapılan bireysel başvuru sonucu twitter erişime açılmıştı. TİB, Ankara 4. İdare Mahkemesi tarafından youtube'la ilgili verilen yürütmeyi durdurma kararı uyarınca yasağa son vermezse aynı twitter örneğinde olduğu gibi Anayasa Mahkemesi'nin youtube'la ilgili de benzer bir karar verebileceği belirtildi. Youtube'un avukatı Gönenç Gürkaynak, idari yargıda dava açarken aynı zamanda Anayasa Mahkemesi'ne de başvurmuştu. Youtube'un avukatının bu başvurusu halen Anayasa Mahkemesi'nde bekliyor.