Başbakan Binali Yıldırım, Bakanlar Kurulu toplantısında hükümetin ilk 100 gününü değerlendirdi. Çözüm süreciyle ilgili de konuşan Yıldırım, "Hükümetimiz iç güvenliğin sağlanması konusunda kararlı. Çözüm mözüm yok. O fırsatı kaçırdılar. Çözüm artık milletle" dedi.

"KAMUDA TASARRUF DİYE YOLA ÇIKTIK"

Yıldırım'ın açıklamalarının satır başları şöyle:

Kamuda tasarruf diye yola çıktık, hem işlerin hızlanması, hem bu alanda daha hızlı sonuç alınması için düzenlemeler yaptık. Bir diğer önemli düzenlememiz, 15 Temmuz'da yaşadığımız terör girişiminden sonra, çok sayıda bu darbe girişimine iştirak edilenler gözaltına alındı, tutuklama kararları verildi, yargılamaları devam edecek.

"33 BİN 838 HÜKÜMLÜ TAHLİYE EDİLDİ"

1 Temmuz'dan daha önce hüküm giymiş, cezalarını çekmiş, tahliyelerine 1 yıl kalanlar şartlı olarak çıkarılıyordu. Burada iyi halleri devam edenler 1 yıl yerine, 2 yıl kala tahliyesine karar veren bir düzenleme yürürlüğe girdi. Dün akşam itibariyle 33 bin 838 hükümlü tahliye edildi.

"BEYİN GÖÇÜ İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILDI"

Özellikle çalışma ve sosyal güvenlik alanında 100 gün içerisinde ciddi reformlar yaptık. 50 işçi ve altında çalıştıran işyerleri ve az riskli işyerlerine yönelik uyarıları dikkate alarak yeniledik. Turkuaz kart, beyin göçünü geri getirmeye yönelik uygulamadır. Ülkemize katmadeğer sağlayacak bilim insanlarının ülkemize gelmesi için teşvik oluşturacak. Amaç burada Türkiye'de yatırımı, üretimi, istihdamı teşvik etmek.

"205 BİN VATANDAŞIMIZA İŞ SAĞLADIK"

Bir önemli uygulama istihdam alanında oldu. Fabrikalar işçi alırken, onların yetişmesi için bir mesai harcıyorlar, bunun yüküne de katlanmak istemiyorlar. Bunun önüne geçmek için program başlattık. Al çalıştır, hem iş öğrensin, bunun yükünü de devlet olarak parasını biz vereceğiz. Bu şekilde ilave 100 gün içerisinde 205 bin vatandaşımıza iş sağlamış olduk.

15 Temmuz darbe girişiminde şehit olan, şehitlerimizin yakınlarına, yaralılarımıza kanunen bu unvanın verilmesi ve bölücü terörde mücadelede bütün şehitlerimize aynı hakların sağlanması imkanını getirdik.

"BORÇLARI 5 YILA YAYMIŞ OLDUK"

Geçmiş yıllarla mukayase ettiğimiz zaman bu yıl 3 milyon 700 bin küçükbaş hayvanımız, 1 milyon 200 bin küçük baş mevcut. Hayvan varlığımız ihtiyacın üzerindedir. Kooparatiflerin, 640 milyon lira borç vardı, bunu 5 yıla yaymış olduk. Çiftçilerimizin, bankalara kooparatiflere olan borçlarını 1 yıl erteliyoruz. Gübre ve mazotta KDV kalkmıştı, buna ilave olarak gübrede yüzde 17 indirim sağlandı.

"HER YERDE HER ŞEYİ EKEMEYECEK"

Tarımla ilgili asıl düzenlemeleri önümüzdeki 3 ayda, 6 ayda daha iyi sonuçlarını göreceğiz. Tarımda havza bazlı desteklemeye geçiyoruz. Herkes her yerde her şeyi ekip biçmeyecek. Mevsin, coğrafi şartlar, bölgelere göre hangi ürünlerin, hangi havzalarda yetişeceğine bakanlık karar verecek.

"ZARARLARI 3 YILDA KALDIRILACAĞIZ"

Terörle mücadele yeni bir anlayışla devam ediyor. Ülkenin yer yerinde can ve mal güvenliği sağlanıncaya kadar mücadelemiz devam edecek. Pazar günü Doğu ve Güneydoğu'yu kapsayan yeniden kalkınma projesini de devreye alacağız. Bunun detayları Diyarbakır'da açıklanacak. Bu hainlerin hendeklerle, çukurlarla verdiği zarar 10 milyon dolar civarında. Bu zararları 3 yıl içinde ortadan kaldıracağız. Bir yıl içinde bu insanların hepsine evlerini teslim edeceğiz.

"ÇÖZÜM FIRSATINI KAÇIRDILAR"

Hükümetimiz iç güvenliğin sağlanması konusunda kararlı. Çözüm mözüm yok. O fırsatı kaçırdılar. Çözüm artık milletle. Bu terör örgütlerinin Kürtler diye bir sorunu yok. Kürt vatandaşlarımızın PKK sorunu var. Kentlerde bunu kontrol altına altık şimdi güvenlik güçlerimiz kırsalda çalışıyor.

"BEKÇİ SİSTEMİNE GEÇİYORUZ"

Mahallelerde bekçi sistemine geçiyoruz. Kalıcı korucu sistemini yaygınlaştırıyoruz. Terörden zarar gören vatandaşlarımıza da destek oluyoruz. Bunun yanında yasadışı göçe de izin vermedik. Biz sözlerimizin arkasındayız, AB'nin de sözlerinin arkasında olmasını bekliyoruz. Darbe gecesi bile Sahil Güvenlik 2 bin kişinin hayatını kurtardı.

2017'den itibaren elektronik kimlik vereceğiz. Bütün vatandaşlarımıza verilecek.

"TURİZMDE İŞLER TOPARLANIYOR"

Turizme kötü başladık, Rusya ile ilişkilerimiz iyi değildi. Rusya ile İsrail ile ilişkileri normalleştirdik. Mısır'la, Suriye'yle ilişkileri normalleştirmek için Türkiye atağa geçti. Türkiye bölgede herkesin umut bağladığı bir ülkedir. Türkiye'deki güven ve istikrar bozulursa dünyanın dengesi değişir. Bunun neye mal olacağını 15 Temmuz gecesi milletimiz yaşadı. Turizmde işler toparlanıyor. Sezonun en yüksek dönemindeyiz ve artış başladı. Hem dışarıdan gelişler, hem Ramazan ve Kurban Bayramları uzun olduğu için ciddi canlanma oldu. UNESCO'nun önemli bir toplantısı da İstanbul'da gerçekleşti. Tarihi ve kültürel miraslar anlamında Türkiye'nin listeye alınan eserleri 16'ya çıktı. Devlet tiyatroları önümüzdeki sezon tamaman Türk sanatçıların eserleriyle sahne açacak.

"15 BİN SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN"

Bütün öğrencilerimize Allah zihin açıklığı versin. Bu sene yeni bir uygulamaya gidiyoruz. Sözleşmeli öğretmen 15 bin ilk etapta işbaşı yapacak. Baştan nereye gideceğini biliyor. Kurayla, gönülsüz gitmek yerine isteyerek, bilerek giderek heyecanla çalışmalarına başlayacaklar. Terör örgütünün baskısıyla ya da terör örgütüyle ilişkiye girmiş öğretmenleri görevden alıyoruz. Bunlar eğitim yerine terör örgütünün amaçlarına hizmet eder noktaya gelmişler. 5 tane yeni üniversite kurduk. 498 tane engelli öğretmen ataması yapıldı. Bütün müracaatlar atandı. 10 bin 291 yeni derslik hizmete giriyor. 7 bin 800 tane özel okul içinde var. Çıraklık eğitiminde yeni yönteme geçtik. Çıraklık eğtimini zorunlu eğitim kapsamına alıyoruz."