Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), Türkiye'de tüm il ve bazı ilçe merkezleri ile KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da,175 sınav merkezinde, 6 bin 745 binada, yaklaşık 106 bin salonda gerçekleştirildi.
2 MİLYON ÖĞRENCİ ADAY DÖKTÜ

Sınava, 2 milyon 7 bin 685 aday katıldı. ÖSYS'ye bu yıl 942 bin 996 kadın, 1 milyon 143 bin 991 erkek aday başvuru yaptı.

160 DAKİKA SÜRDÜ

Adaylar, 841 bin 741'i lise son sınıf öğrencisi, liseden mezun 578 bin 741 üniversiteye yerleşmemiş, 437 bin 933 üniversitede kayıtlı, üniversite mezunu yaşı ileri 121 bin 676, lise son sınıfta 9 bin beklemeli aday, üniversiteye kayıtlı olup sınava girecek 437 bin 933 öğrenciden oluşuyor.

Sınav saat 10.00'da başladı ve 160 dakika sürdü. Sınavın yapılacağı yerlere sabah erken saatlerden itibaren gelen adaylar, salonlara alınıncaya kadar aileleriyle ve yakınlarıyla vakit geçirdi.

HİÇBİR EMANET ALINMADI

Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmadı. Adaylar, kimlik ve güvenlik kontrolleri yapılarak salonlara alındı. Adaylar, daha sonra sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturtuldu.

Sınavın yapıldığı her salona duvar saati, adayların sınavda kullanacakları kalem, silgi, kalemtıraş ile şekerleme ve peçete gibi malzemeler, ÖSYM tarafından sağlandı. Adaylar sınava şeffaf pet şişe içerisinde su getirebildi.

HEM ÖĞRENCİLER HEM VELİLER BÜYÜK HEYECAN YAŞADI

Sınavda, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen ortak müfredata dayalı Türkçe testi, sosyal bilimler testi, temel matematik testi ve fen bilimleri testi yer aldı. YGS'de Türkçe'den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8 ve din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru soruldu.

YGS, hem öğrencilere hem velilere heyecanlı anlar yaşattı. Üniversite adayları sınıflarda terlerken, velileri de okul bahçelerinde çocuklarının heyecanını paylaştı. Bazı veliler, çocuklarının başarısı için dua etti.

SORULARIN YÜZDE 20'Sİ YAYINLANACAK

YGS sonuçları, ÖSYM'nin internet adresinden öğrenilebilecek. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek.

Sınav sorularının yüzde 20'sini oluşturan ve adayların incelemesine açılan sorular, "Temel Soru Kitapçığı" adı altında ÖSYM'nin internet sitesinden kamuoyunun bilgisine sunulacak.

KAÇ SORU ÇÖZEN KAÇ PUAN ALIR?

Yükseköğretime Geçiş Sınavı sonuçlarının kullanımı:

YGS'de en az bir puan türünde 140 ve üzeri puan alamayan adayların, sınavsız geçiş hakkı olanlar hariç, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS'lere girme hakları bulunmuyor.

YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, LYS'lere girme hakkı kazanacak. YGS'de 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecekler.

Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de YGS puanlarından en az birinin 140 ve üzeri olması gerekecek. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarda engelli öğrenciler için (bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, otizm), engelli olduklarını belgelemeleri kaydıyla, YGS puanlarından en az birinin 100 ve üzerinde olması istenecek.

YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, üniversiteye girişte ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) başvurabilecek. LYS'lere başvurular, 21-30 Nisan 2014 tarihleri arasında yapılacak. LYS'ler 81 il merkezi ve Lefkoşa'da yapılacak. Adayların LYS sınav merkezi tercihleri, LYS başvuruları sırasında alınacak.

Sınavın sona ermesiyle sınav binalarından çıkan adaylar, kimi testlerde zorlandıklarını kimilerini ise zorluk yaşamadan cevapladıklarını belirttiler.

ÖSYM'DEN İLK AÇIKLAMA

ÖSYM, 2 milyon 7 bin 685 adayın katılmış olduğu YGS'nin 174 sınav merkezinde 6 bin 475 binada 106 bin 312 salonda herhangi bir sorun yaşanmadan huzur içerisinde tamamlandığını bildirdi.

ÖSYM'nin internet sitesinden yapılan açıklamada, 2014 ÖSYS sınavlarının birinci aşaması olan YGS'nin 174 sınav merkezinde 6 bin 475 binada 106 bin 312 salonda herhangi bir sorun olmadan tüm ülkede huzur içerisinde tamamlandığı ifade edildi.

ÇALIŞMALAR PLANLANDIĞI GİBİ DAKİKA DAKİKA YÜRÜTÜLDÜ

Açıklamada sınavda toplam 309 bin 237 personelin büyük bir özveriyle görev yaptığı belirtilerek şöyle denildi:

"Ülkemizin geleceği olan 2 milyon 7 bin 685 gencimizin girmiş olduğu bu yarışın hak ve adalet ölçüsü içerisinde gerçekleştirilebilmesi için yaklaşık 6 aydan fazla bir süredir gece gündüz çok titiz bir çalışma yürütülmüştür. Sınav öncesinde ve sınav sırasında her türlü tedbir alınmış ve ilgili çalışmalar planlandığı gibi dakika dakika yürütülmüş, sınav sorunsuz biçimde tamamlanmıştır. Sınav sonrasında da aynı titizlikle sınav evrakının değerlendirilmesi ve aylarca çalışan ve emek veren gençlerimizin emeklerinin karşılığını almasını temin etmek üzere her türlü çalışma planlanmış ve gerekli koordinasyon sağlanmıştır. Sınavın sorunsuz olarak gerçekleştirilmesine destek veren başta tüm ÖSYM çalışanlarımız, Sınav Günü Masası görevlileri, ÖSYM Temsilcilerimiz, Sınav Koordinatörlerimiz, Bina Sınav Sorumlularımız ve Yöneticilerimiz, Emniyet görevlileri olmak üzere tüm sınav görevlilerine ve sınav tedbirlerine destek veren diğer tüm kamu kurum ve kuruluşlarına teşekkür ederiz. Adaylarımıza ve velilerimize geçmiş olsun dileklerimizle huzur içerisinde 2014-LYS'lere hazırlanmalarını tavsiye ederiz."