Komutanların atama, emeklilik ve terfilerinin görüşüleceği YAŞ toplantısı öncesi senaryolar konuşulmaya başlandı.


Peki, komuta kademesinde ne değişecek? Türk Silahlı Kuvvetleri’nde bu yıl rütbe bekleme süresini dolduran 106 general ve amiral bulunuyor. Personel kanunu düzenlemesiyle 2013’te atanan komutanlar da listede olacak. Toplam sayı 185’i buldu. Rütbe bekleme süresini dolduran general ve amiralleri bekleyen üç sonuç bulunuyor. Ya görev süreleri bir yıl uzatılacak, ya terfi edecekler ya da emekliye sevk edilecekler.

MENDİ EMEKLİ OLUYOR

Komuta kademesinden bu yıl tek ismin emekliye sevki bekleniyor. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi’nin yaş haddinden emekli edilmesi gündemde. Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in Jandarma Genel Komutanı olması bekleniyor.  YAŞ’ta Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı İhsan Uyar’ın ise Genelkurmay 2. Başkanlılığı koltuğuna oturması en kuvvetli ihtimal olarak görünüyor.

DİĞER İHTİMALLER

Hava Kuvvetleri’nde bir önceki kuvvet komutanı Orgeneral Akın Öztürk geçen yıl YAŞ üyeliğine kaydırılmıştı. Bu yıl Öztürk’ün erken emekliye sevk edilmesi ve Hava Kuvvetleri’nde boşalacak orgenerallik rütbesine Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Korgeneral Mehmet Şanver’in yükseltilmesi bekleniyor. Deniz Kuvvetleri’nde birçok ihtimal bulunuyor.  Ya mevcut kuvvet komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu yerinde kalacak, ya YAŞ üyesi olacak ya da emekli edilecek.

KUMPAS MAĞDURU

Bostanoğlu emekli edilir veya YAŞ üyesi olursa yerine paralel kumpas mağduru Donanma Komutanı Veysel Kösele’nin atanacağı tahmin ediliyor. Bu durumda Donanma Komutanlığı’na terfi sırasındaki iki koramiraden birinin getirilmesi bekleniyor. Yüksek Askeri Şura kararları toplantı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulacak.