Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de konut satın alan her 5 yabancıdan birinin Irak vatandaşı olduğu ortaya çıktı. İzmir ise en çok tercih edilen şehirler arasında yer almadı...

Türkiye’de yabancılara satılan konutların sayısı hızla artarken talebin daha çok Ortadoğu ülkelerinden geldiği görüldü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de konut satın alan her 5 yabancıdan birinin Irak vatandaşı olduğu ortaya çıktı. Son dört senede yabancılara satılan konutların yüzde 19’unu Iraklılar aldı. Irak’ı Suudi Arabistan ve Kuveyt vatandaşları takip etti. İzmir ise en çok tercih edilen şehirler arasında yer almadı.

TÜİK verilerinde yabancılar 2018’de Türkiye genelinde 40 binden fazla ev satın alırken bu sayı 2017’ye göre yüzde 79 artış gösterdi. Yabancılara son beş yılda 122 binden fazla konut satıldı. Yabancıların uyruğuna bakıldığında ise Ortadoğu ülkelerinin açık ara önde olması dikkat çekiyor. En fazla konut alan yabancılar Irak’tan. Irak vatandaşları son 4 senede toplam 19 bin 274 ev satın aldı. Bu da toplam satışta Iraklıların payının yüzde 19 olduğu anlamına geliyor. Bu oran da her 5 evden birinin Iraklılar tarafından satın alınması demek...

Euronews'ten Servet Yanatma'nın haberine göre, ülkelerin dağılımında Irak vatandaşlarını; Suudi Arabistan (yüzde 10,2), Kuveyt (yüzde 7.5) Rusya (yüzde 6.6), İran (yüzde 5.6), Afganistan (yüzde 4.8), Almanya (yüzde 4.1), İngiltere (yüzde 3.7), Azerbaycan (yüzde 3.5), Ürdün (yüzde 2.3), Ukrayna (yüzde 2.1), İsveç (yüzde 2), Mısır (yüzde 1.9), Yemen (yüzde 1.6), Katar (yüzde 1.5) ve Filistin (yüzde 1.2) takip ediyor.

İSTANBUL VE ANTALYA LİDER, İZMİR LİSTEDE YOK


Yabancıların şehir tercihlerine bakıldığında ise İstanbul ve Antalya’nın toplamda payı yüzde 56’yı aşıyor. 2015 ve 2018 yıllarını kapsayan dört yıllık dilimde yabancılar toplam İstanbul’da 35 bin 756; Antalya’da ise 23 bin 69 konut satın aldı. Bunlar da sırasıyla yüzde 34.4 ve yüzde 22.2’ye karşılık geliyor.

İstanbul ve Antalya’yı sırasıyla Bursa, Yalova, Ankara, Trabzon, Sakarya, Muğla ve Mersin takip ediyor. Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden İzmir’in ilk 10’da yer almaması da dikkat çekti.

Kaynak: Odatv