Kuşadası Limanı'na yanaşan Malta bandıralı iki ayrı yolcu gemisiyle seyahat eden 783 Amerikalı turistin transit geçiş vizeleri olduğu için Türkiye'ye giriş yapmasına izin verildi.

VİZE KRİZİN ARDINDAN İLK KEZ GELDİLER

Amerika ile yaşanan vize krizinin ardından ilk kez içerisinde Amerikalı turistlerin de bulunduğu Azamara Journey ve Olympia adlı iki ayrı turist gemisi sabah saatlerinde Kuşadası Limanı'na yanaştı. Bin 174 yolcu taşıyan Olympia'da 428 kişinin, 635 turist taşıyan Azamara Jouney'deki ise 355 kişinin Amerikalılardan oluştuğu bildirildi.


783 ABD'Lİ TURİST TÜRKİYE'YE GİRİŞ YAPTI

Vize krizi nedeniyle Türkiye giriş yapıp yapamayacakları merakla beklenen 783 Amerikalı turistin vizeuygulamasına muhatap edilmeden transit olarak Türkiye'ye giriş yapmalarına izin verildi.


EFES'İ VE MERYEM ANA EVİNİ ZİYARET ETTİLER

Amerikalı turistlerin gelişi nedeniyle Kuşadası Limanı'nda yoğun güvenlik önlemleri alındı. Türkiye'ye giriş yapan Amerikalı turistlerin büyük bir kısmı otobüslerle Efes Antik Kenti ve Meryem Ana Evini ziyarete gitti


KRİZLE İLGİLİ KONUŞMADILAR

Çok az sayıdaki turist ise Kuşadası çarşılarında gezintiye çıktı. Amerikalı turistler, vize kriziyle ilgili yorum yapmaktan kaçındı. Vize krizinden etkilenmeden seyahatlerine devam eden Amerikalı turistlerin, Türk yetkililerin gösterdiği ilgi nedeniyle son derece mutlu şekilde Kuşadası Limanı Gümrük Kapısından çıkış yaptıkları gözlendi.


SORUNLA KARŞILAŞMADILAR ÇÜNKÜ AMERİKALILAR TRANSİT YOLCU

Gemilerin Amerikalı yolcularının yaşanan vize krizi nedeniyle Türkiye'ye alınıp alınmayacakları büyük bir merakla beklenirken, sabahtan itibaren gözler pasaport polisine çevrildi. Kurvaziyer gemileriyle ülkeyi ziyarete gelen turistlere, 2006'da yayınlanan genelgeye göre, 'kurvaziyer gemiler ile ülkeye gelen ve karaya çıkış kartı (landing kart) ile günübirlik giriş-çıkış yapan transit yolcular' kategorisinde işlem yapıldığı belirtildi. Türkiye'ye günübirlik ve kısa süreli giriş çıkış yaptıkları için pasaport veya vize istenmeyen iki gemideki toplam 783 Amerikalı turist, bu nedenle hiçbir engelle karşılaşmadan ülkeye rahatça girebildi.

PASAPORTLA GİRİŞ YAPANLARA UYGULANIR

Pasaportla ülkeye gelen Amerikalılara vize sorgulaması yapılabileceğini söyleyen yetkililer, "Transit yolcular, ülkemize pasaportla değil, verilen kartla giriş yapıyor. Dolaysıyla milliyetler göz önünde bulundurulmuyor. Ancak kurvaziyerler veya Yunan adalarına çalışan gemilerle ülkemizde kalmak üzere veya pasaportla gelen Amerikalı vatandaşlardan vize soruluyor. Şu ana kadar böyle bir talep olmadı" bilgisi verdi.