Son günlerde Esad rejiminin Rusya desteğiyle Halep kırsalında başlattığı operasyonun ardından aralarında Türkmenlerin de bulunduğu binlerce kişi evlerini terk etti.  Azez’in çevresindeki köylerdeki evlerini terk eden Suriyeliler, Türkiye sınırındaki Suriye’nin Sucu Köyü yakınlarında kurulan ve her türlü ihtiyacı Türkiye’deki sivil toplum kuruluşları tarafından karşılanan çadırlara yerleştirildi.

BİRKAÇ GÜN İÇERİSİNDE BİNLERCE KİŞİ GELEBİLİR

Öte yandan rejim güçlerinin başlattığı operasyondan kaçmaya çalışan binlerce Suriyelinin kafileler halinde birkaç gün içinde Türkiye sınırına ulaşması bekleniyor. Sınır hattında güvenlik önlemlerinin en üst düzeye çıkarıldığı Türkiye tarafında ise göçe yönelik hazırlık başlatıldı. Bu kapsamda afad tarafından Öncüpınar Sınır Kapısı’nın gümrük sahası yakınında çadır kurulduğu ve sığınmacıların burada kayıt altına alınacağı bildirildi. Halen yakın noktalardan yola çıkan Suriyelilerin ise yanlarında birkaç parça eşya olduğu ve ağaçlık bölgelerden yürüyerek sınır hattına doğru geldiği gözlendi.

YOLA ÇIKANLARDAN BAZILARI TEL ÖRGÜLERE ULAŞTILAR

Halep ve köylerindeki evlerini terk ederek Türkiye’ye gelmeye başlayan Suriyelilerden bazıları sınıra dayandı. Azez’e yakın köylerden yola çıkan ve sayıları bini bulan kalabalık, Kilis’in Arpakesmez Köyü’nün bulunduğu bölgede tel örgülere ulaştı. Türkiye’ye geçişlerine izin verilmeyen kalabalığın bekleyişinin devam ettiği sınır hattında güvenlik önlemleri de artırıldı.  
 
ASKER VE POLİSLERİN İZİNLERİ KALDIRILDI
 
Kilis’te sınırdaki hareketlilik nedeniyle görevli asker ve polislerin izinleri ikinci bir karara kadar kaldırıldı. 
 
HALEP VURULDU, BİNLERCE KİŞİ YOLA DÜŞTÜ

Halep ile ilgili flaş gelişmeyi bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu, İngiltere'den duyurmuştu. Davutoğlu, Halep'in bombalanmasının ardından 70 bin kişinin Türkiye'ye doğru yola çıktığını söylemişti. Rusya'nın ağır hava bombardımanı desteğiyle Halep'te karadan ilerleyen Beşşar Esad güçleri, merkezi tamamen kuşatmaya  çalışıyor. Rusya ve Esed'in hedefi, muhaliflerin merkezden İdlib ile bağlantıyı sağladıkları Kastillo-Anadan yolunu da ele geçirmek.

BAŞBAKAN: DURUM ENDİŞE VERİCİ

Başbakan bugün ayrıca, "Halep Türkiye Suriye arasında bir yaşam koridorudur. Dünyanın dört bir yanından gelen destekler ve yardımlar bu yol üzerinden geçiyor. Suriye rejimi ve Hizbullah gibi uç milis güçler ve Rus hava saldırıları bu hayat koridorunu kesmeye çalışıyor. Türkiye yardımlarını sürdürüyor ve sürdürecektir ancak durum çok endişe verici.Bu savaşın dışında etnik temizlenmedir. Rusya'nın saldırılarının yüzde 90'ı okul ve hastanelere yöneliktir. Saldırılanlar masum siviller. BM'ye sesleniyoruz. Umudumuzu kaybetmek üzereyiz. BM sadece lüks mekanlarda Madaya'da Halep'te İdlib'de ne olduğunu düşünmeden konuşmalara gerçekleştiriyorlar" diye konuşmuştu.