İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Vatan Caddesi üzerindeki yerleşkesine dün akşam saatlerinde silahlı ve bombalı saldırı düzenlendi. Saldırgan kadın, vurularak etkisiz hale getirilirken, üzerinde 2 adet el bombası, uzun namlulu bir silah ile bir tabanca bulundu. Çıkan çatışmada İstanbul Üniversitesi’ndeki gözaltıları protesto için emniyete gelen Fikir Kulüpleri Federasyonu’ndan bir öğrenci de ayağından yaralandı. Fatih Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne dün saat 17.50 sıralarında saldırı düzenlendi. İddiaya göre üzerinde biri uzun namlulu, 2 silah bulunan kadın saldırgan, emniyet yerleşkesine ateş açmaya başladı. Bu sırada mesai bitimi nedeniyle yerleşkeden çıkış yapan polisler, teröriste ateş açarak karşılık verdi. Çevrede büyük bir panik yaşanırken çıkan çatışmada, terörist vurularak etkisiz hale getirildi.
Üzerinden 2 bomba çıktı
Çatışmada 2 polis de hafif şekilde yaralandı. Polis memuru İ.M.’nin açılan ateş sırasında kulağından yaralandığı, polis arkadaşlarının yardımıyla Emniyet binasının yakınında bulunan Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldığı öğrenildi. Diğer polis memuru T.D.’nin ise alnını kurşun sıyırdı. Yaralı polis ambulansla çevredeki bir hastaneye kaldırıldı.
Yaralı polis memurlarının sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Yerde yatan teröristin üzerinde 2 adet el bombası bulundu. Olay yerine gelen bomba imha ekipleri ve çelik yelekli polisler çevrede arama yaparken, bomba imha uzmanları bomba düzeneğini fünye ile patlattı.
Saldırının ardından Vatan Caddesi trafiğe kapatılırken, bölgedeki güvenlik tedbirleri de artırıldı. Başka bir saldırganın olup olmadığına yönelik çalışmalara polis helikopteri de havadan destek verdi. İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Teröristin üzerinde bir uzun namlulu silah, 2 el bombası ve 1 tabanca bulunmuştur. Çatışma sırasında hafif şekilde yaralanan 2 polis memuru tedavi altına alınmıştır. Konu hakkında detaylı araştırma ve soruşturmaya ilgili birimlerimizce devam edilmektedir” denildi. Emniyet kaynakları, saldırının tek başına gerçekleştirilen bir intihar eylemi olduğunu kaydetti.




Ayağından vuruldu kaçtı

Saldırı esnasında İstanbul Üniversitesi’ndeki gözaltıları protesto için emniyet binasının önünde bulanan bir grup  da çatışmanın arasında kaldı. Seken kurşunlar nedeniyle ayağından vurulan Fikir Kulüpleri Federasyonu mensubu bir öğrenci, yaralandıktan sonra kaçmaya başladı. Polis, kaçan kişiyi saldırganlardan biri olduğu şüphesiyle kovalamaya başladı. Bir süre sonra Vergi Dairesi çevresinde yakalanan kişinin 22 yaşındaki öğrenci M.H.G. olduğu ve terör saldırısına katılmadığı anlaşıldı. M.H.G. ile birlikte kaçan gruptaki 5 kadın da emniyet güçlerince gözaltına alındı.


Polis noktasına bomba attı 

Sultanahmet’te Turizm Şube Müdürlüğü önündeki kulübeye düzenlenen intihar saldırısı ve Taksim’deki polis noktasına yapılan saldırının sorumlusu olduğu iddia edilen Elif Sultan Kalsen, İstanbul Emniyeti’ne düzenlediği eylemin ardından ölü ele geçirildi. Edinilen bilgiye göre Kalsen, ilk olarak el bombasıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü girişindeki polis noktasına saldırdı. Emniyet görevlileri tarafından vurulan Kalsen yanındaki otomatik silahla bir süre karşılık verdi ve ikinci bombayı da atmaya çalıştı.


İsmi başka saldırılarda geçti
Başından ve gövdesinden vurulduğu bilgisi alınan Kalsen iki polisin yaralanmasına neden oldu. Eylemcinin kimliği ise polisin yaptığı aramanın ardından netlik kazandı.  Öte yandan Kalsen daha önce Sultanahmet’te Turizm Şube Müdürlüğü önündeki kulübeye düzenlenen polis memuru Kenan Kumaş’ın hayatını kaybettiği bir diğer polis Taner Şenel’in de yaralandığı saldırıdan sorumlu tutulmuştu. Kalsen’in ailesi ise Adli Tıp Kurumu’na(ATK) gelerek yaptıkları teshiste ölen kişinin kızları olmadığını açıklamıştı.
Bu eylemin ardından Kalsen’in ismi Taksim’deki polis noktaya yapılan eylemde geçmiş ve eylemci olayın ardından yaya olarak kaçmayı başarmıştı.