Amerikan istihbaratı, Ukrayna'nın doğusunda Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağının düştüğü olayla Rusya hükümetinin "doğrudan" bir ilişkisi olmadığını ancak ülkenin doğusundaki Rus yanlısı ayrılıkçılara silah sağlayarak olayın "koşullarını hazırladığını" belirtti.

UÇAĞI AYRILIKÇILAR DÜŞÜRDÜ

Amerikan medyasında yer alan haberlere göre, ABD istihbaratının üst düzey yetkilileri, isimlerinin yayınlanmaması şartıyla gazetecilere verdiği brifingde, Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağının, büyük ihtimalle, Ukrayna'nın doğusunda Rus yanlısı ayrılıkçılar tarafından yerden havaya atılan SA-11 füzesiyle düşürüldüğünü iddia etti.

Kremlin'in olayda "doğrudan" bir ilişkisi olmadığını ifade eden yetkililer, Rusya'nın ayrılıkçıları silahlandırarak uçağın düşürülmesine "şartları hazırladığını" düşünüyor. Değerlendirmelerinde ihtiyatlı davranan yetkililer, ancak uçağı düşüren füzenin Rusya'dan temin edildiğine dair de herhangi bir delile sahip olmadıklarını kaydetti.ABD'li yetkililer, bu kanıya, kısmen sosyal medyada yer alan görsellerle Ukrayna hükümetinin son günlerde kamuoyuyla paylaştığı videolara istinaden ulaştıklarını belirtti. Füzenin fırlatılırken herhangi bir Rus görevlinin orada bulunup bulunmadığını bilmediklerini aktaran yetkililer, füzeyi atmayı başaranların da Rusya'da eğitim alıp almadıkları noktasında herhangi bir bilgiye sahip olmadıklarını ifade etti.

BÜYÜK OLASILIKLA YANLIŞLIKLA DÜŞÜRÜLDÜ

Füzeyi kimin fırlattığının sorulması üzerine yetkililerden biri, "Herhangi bir isim bilmiyoruz, herhangi bir rütbe bilmiyoruz ve hatta hangi ulustan olduğundan bile yüzde 100 emin değiliz" açıklamasında bulundu.

Üst düzey yetkililer, uçağın büyük olasılıkla "yanlışlıkla" düşürüldüğünü, ayrılıkçıların muhtemelen uçağın ticari uçak olduğunu da bilmediklerini dile getirdi. Yetkililer, Rus yanlısı ayrılıkçıların daha önce de Ukrayna ordusuna ait 12 uçağı düşürdüğünü hatırlattı.