İş dünyası ve sivil toplum örgütleri liderlerle koalisyon turlarını dün tamamladı. İş dünyası, Ankara'dan güçlü bir hükümet kurulacağı konusunda umutlu ayrıldı. Erken seçimin Türkiye'ye faturasının ağır olacağı uyarısında bulunan iş dünyası, hızla koalisyon hükümeti kurulmasını talep etti. 

YÖNETİM BOŞLUĞUNA İZİN VERMEYİZ 
MÜSİAD ve TÜSİAD dün ayrı ayrı Başbakan Ahmet Davutoğlu ve HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ ile görüştü. TÜSİAD heyetinin görüşmede, demokratik adımlar, kalkınma, yatırım ortamının önünü açacak güçlü bir hükümetin kurulmasını istediği öğrenildi. Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Davutoğlu da söz konusu taleplerin zaten hükümetin açıkladığı dönüşüm programları içinde yer aldığını ifade etti. Seçimden birinci çıkan partinin genel başkanı olarak koalisyon görüşmelerini samimiyetle yürüteceğini anlatan Davutoğlu'nun "Türkiye'de bir yönetim boşluğuna asla izin vermeyiz. Sayın Cumhurbaşkanı'nı da bu süreçte yıpratmaya çalışanlar karşısında beni bulur" dediği öğrenildi.

GÜÇLÜ HÜKÜMETLE NEYİ KASTETTİ? 
Görüşmenin ardından soruları yanıtlayan TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran-Symes, tercihlerinin güçlü ve kalıcı bir hükümet olduğunu belirterek, "Erken seçimden ziyade burada herkes koalisyon için çalışıyor. Ciddi bir irade var. İstanbul'a umutla dönüyoruz" dedi. TÜSİAD'ın koalisyon konusunda hiçbir tercihi olmadığını ifade eden Symes'in "Aritmetiği hepimiz biliyoruz. Güçlü bir hükümet dediğimizde ne dediğimizi anlıyorsunuz" dedi. 

ARADAKİ BUZLAR ERİDİ 
Symes, basın mensuplarına Başbakan'la görüşmelerini "Buzlar eridi" olarak yorumlayabileceklerini de iletti. TÜSİAD daha sonra HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ ile görüştü. Görüşmede çözüm sürecinin devam etmesi gerektiğinin altı çizildi. 

MÜSİAD BAŞBAKAN İLE GÖRÜŞTÜ 
Başbakan Ahmet Davutoğlu dün MÜSİAD Başkanı Nail Olpak başkanlığındaki heyeti de kabul etti. Olpak, "Seçimlerden sonra MÜSİAD olarak kendi iç istişarelerinin sonuçlarını siyasi parti lider ve yetkilileriyle görüşmeye devam ettiklerini belirterek, "Temaslarımızdan izlenimimiz şudur: Her iki taraf da uyumlu ve sorumluluğu alacak bir yaklaşım içerisinde olacaklar gözüküyor. Ülkenin kaybedecek zamanı yok. Bu süreç uzarsa uluslararası konjonktür iyi değil, ekonomimiz ve sosyal alanlarımız olumsuz etkilenebilir" dedi. Olpak, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmeden sonra da "Önceliğimiz bu dört siyasi parti içerisinden hızlı bir koalisyonun çıkmasıdır" dedi. 

YENİ HÜKÜMET İŞBAŞI YAPSIN

TOBB Başkanlığı'ndaki Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi (KİK) üyeleri de dün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ ile bir araya geldi. CHP görüşmesinden sonra açıklama yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Yeni hükümetin bir an önce iş başı yapması gerekiyor" dedi. 


MHP'deki görüşmede Devlet Bahçeli, "Çözüm konusunda söylem birliği olanlar hele bir hükümeti kurmayı denesin. Biz durduğumuz yeri açıkladık, şartlarımız belli, kabul edilirse Türkiye'yi hükümetsiz bırakmayız, hükümeti kurmak için müzakerelere başlarız" dedi. HDP ziyareti sonrasında açıklama yapan TESK Başkanı Bendevi Palandöken de "Herkes elini taşın altına koymaya hazır" dedi. 

Sabah