Türkiye'nin petrolü o


Mermerin Türkiye'nin petrolü olduğunu belirten Maden Mermer Üretici ve Sanayici İşadamları Derneği (Madsiad) Başkanı Erol Efendioğlu, dünya mermer rezervinin yüzde 40'na sahip Türkiye'de, mermer üretiminde Bursa'nın ilk sırada geldiğini söyledi. 


Efendioğlu, çevreye saygılı üretim yöntemleri ile bu doğal zenginliğin, en verimli şekilde kullanıldığı kaydetti.

Efendioğlu, 200 bin kişiye istihdam sağlayan mermer sektörünün, sadece Bursa'da bin 800 kişi, yan sektörlerle 10 bin kişiye iş imkânı sağlayan önemli bir sanayi ve ticari alan haline geldiğini dile getirdi.
Bursa mermerinin dünyada bir marka haline geldiğini belirten Madsiad Başkanı Erol Efendioğlu, tekstil ve otomotivin gölgesinde kalan mermer sektörünün, ihracatta çok önemli bir paya sahip olduğunu vurguladı.

Geçtiğimiz yıl yapılan maden ihracatından yaklaşık 4 milyar dolar ticaret hacmi oluşturulduğunu açıklayan Efendioğlu, bunun 2 milyar 100 milyon dolarlık bölümünü doğal taş ve mermerin getirdiğine dikkat çekti.

Erol Efendioğlu, blok taş ihracatında ilk sırada yer alan Çin'in her yıl talep arttırdığını, 2023 yılı hedefi olan 15 milyar dolarlık maden ihracatı beklentisinin 8 milyar dolarlık hacminin 53 kalem madenden, kalan 7 milyar dolarlık bölümünün ise mermer ve doğal taştan oluşacağının hesaplandığını ifade etti.

Mermerin Türkiye'nin petrolü olduğunu vurgulayan Madsiad Başkanı Erol Efendioğlu, dünya mermer rezervinin yüzde 30'una sahip Türkiye'de, Bursa'nın mevcut potansiyel ile ilk sırada yer aldığını belirtti.

Efendioğlu, çevreye saygılı üretim yöntemleri ile bu doğal zenginliğin, en verimli şekilde kullanıldığı söyledi. Mermer sektörünün ihracat için ara ürün satın almadan, ithalat yapmadan bu rakamlara ulaştığının altını çizen Erol Efendioğlu, dernek olarak çevre duyarlılığı ve çevreye saygılı üretim planlamalarında önemli bir yol kat ettiklerini vurguladı.

Efendioğlu, bilinenin aksine bir mermer ocağında su ve çelik tel dışında, taşın ocaktan çıkartılması için patlayıcı ya da çevreye zararlı bir madde kullanılmadığını, toz emisyonunun minimum seviyede tutulduğunu hatırlattı.

Bursa mermerlerinin dünyada lüks tüketim ürünü olarak görüldüğünü anlatan Efendioğlu, "Bir otele gittiğiniz zaman ilk olarak lobi ve orada kullanılan mermer dikkatinizi çeker. Mermer o otelin statüsünü de gösterir. Mermer başka ülkelerde o kadar pahalı, o kadar değerli ki herkes kullanamıyor. Bizim ülkemizde o kadar bol ki bu yüzden de kıymetini bilmiyoruz" dedi.