Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "En az 3 çocuk"çağrısı ve son olarak doğum kontrolünü ihanet olarak değerlendirmesi, bazı çevreleri rahatsız etti. Buna karşın bu çevreleri de devreye sokarak Türkiye'ye "doğum kontrolü" dayatan Batılı ülkeler, kendi vatandaşlarını ise "çok çocuk"yapmaya teşvik etmeye devam ediyor.

NESLİ KORUMAK İÇİN EN AZ 3 ÇOCUK

Yeni Akit'te yer alan habere göre; Batı'da doğurganlık ortalamasının düştüğünü belirten nüfus bilimciler, Avrupa Birliği'nin 501 milyon olan nüfusunun, 2050 yılına kadar yaklaşık 454 milyona düşeceği ve kişi sayısında yüzde 18'lik bir azalmanın olacağını öngörüyor.

Avrupa'nın İngiltere, Almanya, Fransa ve İspanya gibi gelişmiş ülkeleri bu tablodan dolayı,ailelere çocuk yapmaları için maddi destek veriyor. Türkiye'de ise doğurganlık oranı giderek düşüyor. Uzmanlar, nselin kurutulmaması için her ailenin en az 3 çocuk sahibi olması gerektiğini belirtiyor.

DOĞUM DESTEĞİ VEREN ÜLKELER

İNGİLTERE: İngilizler, ilk çocuk için ailelere 84 sterlin (240 lira), diğer çocuklar için 55 sterlin (150 lira) veriyor. Eğitimine devam eden çocuklar, 19 yaşına kadar bu yardımdan faydalanabiliyor. Yani üç çocuk yapan İngiliz bir aile yıllık 7 bin lira civarında devlet desteği alıyor.

FRANSA: Fransızlar, ailelere çocuk yardımından eğitim ve konut yardımına kadar uzanan teşviklerde bulunuyor. Fakir ve zengin ayrımı yapılmadan herkese tek çocuk için 320 euro, iki çocuk için 430 euro, 3 çocuk için de 540 euro yardım veriliyor. Bu yardımlar, üniversiteyi bitirene kadar sürüyor. Doğum yapan kadın 16 hafta maaşlı izine ayrılıyor.

İSPANYA: Ortalama doğurganlık oranının 1.3'ün altına indiği boğa ve matadorların ülkesi İspanya, kadınlara 2 bin 500 euro doğum yardımı veriyor.

ALMANYA: Almanya, vatandaşına bebeklikten 25 yaşına kadar bakıyor. İlk 2 çocuk için kişi başına ayda 184 euro yardım yapılıyor. Üçüncü çocukta bu rakam 190 euroya çıkıyor. Üç cocuktan sonra ise her bir çocuk için ailelere 215 euro veriliyor.

İSVEÇ: İsveç de her aileye çocuk başına ayda 106 euro veriyor. Dördüncü çocuk için de 190 euro ödeniyor. Yani 4 çocuk sahibi olan bir aileye ayda 500 euro destek sağlanıyor. Ayrıca doğum yapan anneye 15 ay ücretli izin veriliyor.

RUSYA: Rusya'nın 143 milyon olan nüfusu, her yıl 700 bin kişi azalıyor. Devlet Başkanı Vladimir Putin, kadınların çocuk yapmasını teşvik amacıyla her doğum için 9 bin dolar vermeyi kanunlaştırdı. Ayrıca, çocukların bakımı için de para yardımı yapılıyor.

DANİMARKA: Danimarka, Hollanda ve Finlandiya'da doğumla birlikte erkekler bile 10 haftaya kadar izin yapabiliyor.

GÜNEY KIBRIS: İkinci çocuktan sonra gelen her çocuk için ailelere 20 bin Kıbrıs Lirası yardım yapılıyor.

TÜRKİYE'DE DOĞUM DESTEĞİ

184 lira doğum yardımı 16 haftalık doğum izni

· 2013 yılının ilk yarısı için çocuğu olan memurlar 184,59 lira doğum yardımı ödeneği alabiliyor.

· 72’nci ay dahil olmak üzere 0-6 yaş grubunda yer alan çocuklar için 36.9 lira, diğer çocuklar için de aylık 18.46 liralık çocuk yardımı yapılıyor.

· Kadın memura doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta analık izni veriliyor.

· Çoğul gebeliklerde ise doğum öncesi 8 haftalık analık izni süresine 2 hafta daha ekleniyor. Böylece çoğul gebeliklerde doğumdan önceki analık izni süresi 10 haftaya çıkıyor.

· Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin (asgari 8 azami 13 hafta) bitiminden itibaren ilk 6 ayda günde 3 saat, ikinci 6 ayda günde 1.5 saat süt izni veriliyor. Doğum yapan memura iznin bitiminden, eşi doğum yapan memura ise doğumdan itibaren 24 aya kadar ücretsiz izin verilebiliyor.