Türkmenistan'a yapılan damızlık düvelerin ihracat törenine katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "İlk kez Türkiye'nin çiftçisi kaliteli gebe damızlık düve ihracat ediyor" dedi.

Bakan Mehdi Eker, "Bugünü biz de çiftçiler de Türkiye'de hep hatırlayacak. Cumhuriyet tarihimizin ilklerinden biri gerçekleşiyor. Türkiye'nin çiftçisi Ege'den İzmir'den Tire'den kendi yetiştirdiği yüksek kaliteli damızlık gebe düveyi ihraç ediyor. Hayırlı olsun arkası inşallah devam edecektir. Biz bugünü hep hatırlayacağız. Bugünü yaşattıkları için yetiştirici ve hayvanlık gibi zor zahmetli bir işle uğraşan ve bugün bize bunu yaşatan kardeşlerimize teşekkür ediyoruz" dedi.

Türkiye'nin hayvancılık sektöründe çığır açtığını ve ithal eden konumdan ihraç konumuna eriştiğini açıklayan Eker, "İlk kez Türkiye'nin çiftçisi kaliteli damızlık gebe düve ihracat ediyor. İthalatçı ülke iken ihraç eden ülke olduk. Bu ilk adım küçüktür ama çok önemlidir çünkü artık yürümeye başladığınızın işaretidir. Türkiye'nin çiftçisi artık bugünkü adımla birlikte yürüyüşe başlıyor inşallah bu yürüyüş devam edecektir" diye konuştu.

100 YIL SONRA AYNI YERDEN

Türkiye'de hayvan yetiştiriciliğinin son 10 yılda büyük bir ivme kazandığını aktaran Bakan Eker, Türkiye'nin 10 yıl içerisinde soy kütüğüne kayıtlı hayvan sayısının 1 milyondan 7 milyona çıktığını, ihracat edilen hayvanların süt veriminin ise ortalama 7,5 tonun üzerinde olduğunu kaydetti. Bakan Eker, 19. yüzyılda İzmir limanından dünya ülkelerine hayvan ihracatının yapıldığını hatırlatarak şöyle konuştu:
"Bu ihracatın bu bölgeden yapılması çok önemli. 100 yıl önce bu topraklar Osmanlı zamanında Türkiye'nin ilk tarım ürünlerinin ihracatının yapıldığı bölgedir. İzmir limanına 19 yüzyılda gidiyor ve oradan dünya ülkelerine gidiyordu. İlk damızlık gebe düve ihracatının 100 yıl sonra başlamasının da bu bakımdan önemi var. Çiftçi kardeşlerimiz öncülük rolü üstlendiler. Öncülük yapabiliyorlar."