Dışişleri Sözcüsü, "Antlaşma kapsamında talep edilen uçuşlar, gözlem uçuşunun yapılacağı ülke ve uçuşu gerçekleştirecek ülke arasında, rota üzerinde mutabakata varılması halinde icra edilebilmektedir. Bu bağlamda, Rusya Federasyonu’nun 2-5 Şubat 2016 tarihleri için talep ettiği gözlem uçuşunun rotası üzerinde mutabakat sağlanamamış ve uçuş gerçekleşmemiştir" dedi. 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün konu ile ilgili olarak sorulan soruya verdiği cevap şöyle; "Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı coğrafyasında bir güven ve güvenlik arttırıcı önlem olarak öngörülen ve 1992 yılında imzaya açılan Açık Semalar Antlaşması’na (ASA) ülkemizle birlikte 34 ülke taraftır. Antlaşma çerçevesinde Taraf Devletler, belirlenen kotalar çerçevesinde birbirlerinin toprakları üzerinde rutin gözlem uçuşları gerçekleştirmektedirler.
Antlaşma kapsamında talep edilen uçuşlar, gözlem uçuşunun yapılacağı ülke ve uçuşu gerçekleştirecek ülke arasında, rota üzerinde mutabakata varılması halinde icra edilebilmektedir.
Bu bağlamda, Rusya Federasyonu’nun 2-5 Şubat 2016 tarihleri için talep ettiği gözlem uçuşunun rotası üzerinde mutabakat sağlanamamış ve uçuş gerçekleşmemiştir.

RUSYA DA KENDİ TOPRAKLARI ÜZERİNDE...

Esasen Rusya Federasyonu’nun kendi toprakları üzerindeki gözlem uçuşlarına çeşitli sınırlamalar getirdiği tüm ASA taraf devletlerince bilinen bir husustur. Öte yandan, Rusya Federasyonu, 2015 Aralık ayında ülkemizde yaptığı gözlem uçuşunu, ülkemizce önerilen rota değişikliğine uygun olarak gerçekleştirmiştir."

RUSYA DA AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Rusya Savunma Bakanlığı'nın anlaşmaları kontrolden sorumlu Yönetim Başkanı Sergey Rızhkov, Rusya'nın Türkiye'nin açık hava sahası anlaşmasını ihlal etmesine dikkatsiz ve tepkisiz kalmayacağını belirtti.
Rus haber ajansı Ria Novosti’de yer alan habere göre Rus gözlemci grubunun 1-5 Şubat 2016 tarihleri arasında Açık Hava Sahası Anlaşması çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti üzerinde uçuş yapması planlanıyordu. Türk yetkililer Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın talimatına dayanarak Türkiye'ye gelen ve planladıkları güzergahı ilan eden Rus gözlemci grubunun uçuşu yapmasına izin vermediğini öne sürdü.