Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili, BM dahil tüm taraflara bilgi verildiğini belirterek, "ABD'den somut adımlar görmek istiyoruz. Harekatı bir yazı ile Suriye rejimine bildiriyoruz" dedi.  

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Rex Tillerson ile bir telefon görüşmesi yaptı.

Görüşmenin ABD tarafının talebiyle gerçekleştiği belirtildi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu yaptığı açıklamada, "ABD Dışişleri Bakanı'na 'Yanımızda olmalısınız' dedik. Yanımızda olmayan gölge etmesin." ifadelerini kullandı. ABD, İran ve Rusya büyükelçilikleri misyon şefleri Dışişleri Bakanlığa çağrılarak Afrin'deki son gelişmelerle ilgili bilgilendirildi.

SURİYE REJİMİNE YAZILI BİLGİ VERDİK

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Afrin operasyonuyla ilgili Suriye rejimine  yazılı bilgi verildiğini söyledi.

6 ÜLKENİN  BÜYÜKELÇİLERİ  DIŞİŞLERİ'NDE 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) diğer  üyeleri İngiltere, Fransa ve Çin büyükelçilerinin de "Zeytin Dalı Harekatı"  hakkında bilgilendirilmek üzere Dışişleri Bakanlığına çağrılması bekleniyor. 

 ABD, İran ve Rusya'nın Ankara'daki büyükelçilik misyon şefleri,  Dışişleri Bakanlığına çağrılarak Afrin bağlamındaki son gelişmeler hakkında  bilgilendirilmişti.

RUS GENELKURMAY BAŞKANI ABD'Lİ MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞTÜ

Rusya Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov, ABD  Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ile telefonda görüştü.

TASS haber ajansının haberine göre, Rusya Savunma Bakanlığından  yapılan açıklamada, Gerasimov ve Dunford’un yaptığı görüşmede, Suriye’deki durum  ve karşılıklı çıkarlarla ilgili diğer durumların ele alındığı belirtildi.

AKAR ABD VE RUS MEVKİDAŞLARINI BİLGİLENDİRDİ 

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın, Türk  Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Afrin'deki terör hedeflerine yönelik  başlatılan Zeytin Dalı Harekatı öncesinde ABD'li ve Rus mevkidaşlarıyla görüştüğü  öğrenildi. 

RUSYA'DAN AFRİN HAREKATINA YÖNELİK İLK AÇIKLAMA!

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından, Türkiyenin Afrin operasyonuna ilişkin yapılan açıklamada, "Moskova bu bilgiler konusunda çok endişeli. Gelişmeleri dikkatle takip ediyoruz" denildi. Bakanlığın resmi sitesinden yapılan açıklama şöyle:

Edinilen bilgilere göre 20 Ocak tarihinde Türkiye Suriye'nin kuzeybatısında bulunan Afrin bölgesinde askeri birliklerini kullanmaya başladı. Türkiye Genelkurmay Başkanlığı PYD militanlarının yaptığı kışkırtıcı saldırıya karşılık olarak Türk askerlerinin Suriyeli Kürtlere ateş açtığını öne sürdü.

"Moskova bu bilgiler konusunda çok endişeli. Gelişmeleri dikkatle takip ediyoruz.

"Rusya Suriye barış süreci konusunda toprak bütünlüğünün korunmasına, Suriye'nin egemenliğine karşı saygı gösterilmesine, BM Güvenlik Konseyinin 2254 numaralı kararnamesi ve Astana süreci çerçevesinde varılan çatışmasızlık bölgelerine ilişkin uzlaşmalar uyarınca kalıcı siyasi barış sürecinin kurulmasına dayanarak hareket ediyor. Bu vesileyle çatışma taraflarını karşılıklı olarak kendilerini tutmaya davet ediyoruz.


"IŞİD adı altındaki uluslararası terörizmin siyasi ve askeri grubunun aldığı yenilginin ardından ve Rus askeri birliklerinin önemli kısmının Suriye'den geri çekilmesinden sonra hali hazırda bu ülkede kalan Rus askeri birliklerinin asıl amacı, çatışmasızlık bölgelerinde ateşkes rejiminin sağlanmasıdır.

RUS ASKERLERİ ÇEKİLDİ

Rusya Savunma Bakanlığı: "Rus askerlerinin güvenliğinin sağlanması  amacıyla Afrin’deki Rus askerleri Tel Rıfat’a sevk edildi."