4000 yıllık köklü bir tarihi olan Elazığ’ın tamamlanan ve devam eden projelerini Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmazile konuştuk.

BELEDİYECİLİKTE "3E" KURALI

Seçim öncesi söz verdikleri 23 projenin 21’ini 2016 sonunda hayata geçirmiş olacaklarını belirten Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, tüm çalışmalarda vatandaşların da fikrinin alındığını ve bu projelerin hepsinde “3E”(Etik-Estetik ve Ekonomik) kuralını kullandıklarını söyledi.

DÜNYANIN EN SAYGIN MARKA ÖDÜLÜNE SAHİP PROJE

Dünyanın en saygın ve prestijli marka yarışması olarak gösterilen 'Altın Kentler'yarışmasında "Hayır Çarşısı" projesiyle ‘En İyi Sosyal Sorumluluk Projesi’ dalında birincilik kazandıklarını belirten Yanılmaz, projeden birçok ihtiyaç sahibi ailenin faydalandığını ve veren el ile alan el arasında köprü görevi oluşturduklarını söyledi.

Bay-bayan ve çocuk giyimi, beyaz eşya, mobilya ve gıda reyonları yer alan Hayır Çarşısı'nın işleyişi hakkında bilgi veren Yanılmaz, ”Hayır Çarşısı ihtiyaç sahibi insanlarımıza seçme özgürlüğü getiriyor, vatandaşlarımız ALO 153 hattını arayarak evlerinde kullanmadıkları eşyaları bize bildiriyor, biz de belediye olarak onları evlerden alarak temizlik ve yenileme işlemleri sonrası ‘Hayır Çarşısı’na teslim ediyoruz. Daha sonra yapılan incelemeler sonrası belirlenen ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza 250 kontörlük alışveriş kartı veriyoruz. Bu 250 kontör yaklaşık 1000 TL’ye tekabül ediyor. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımız Hayır Çarşısı’na giderek istedikleri ürünü bu kartlarla kendileri seçerek ihtiyaçlarına göre alabiliyorlar” dedi.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE ÜCRETSİZ ULAŞIM

Şuanda 16 bin üniversite öğrencisine ücretsiz ulaşım imkanı sunduklarını ve bunun Türkiye’de bir ilk olma özelliğine sahip olduğunu belirten Yanılmaz, "Elazığ’da 40 bin üniversite öğrencisi var, bu öğrencilerden ikametgâhını Elazığ'a getirip başvuran tüm öğrencilerimiz faydalanabiliyor. Güzergâh ve kullanım hakkında bir sınır yok. Amacımız özellikle Elazığ dışından gelen öğrencilerimizin ilimizin tüm güzelliklerini, tarihini, kültürünü, sanatını görüp gezip faydalanabilmesidir. Bunun ekonomi açısından da büyük bir katkısı oldu. Öğrencilerimiz ulaşım ücreti olmasın diye üniversitelere yakın evleri tercih ederken şimdi ücretsiz olduğu için uzak yerlere gitmeye başladılar, böylece gittiği yerin ekonomisini de canlandırmış oldular” dedi.

İKİ ÖNEMLİ PROJE DAHA HAYATA GEÇTİ

Oto Galeri Sitesi ve Kültür Park projelerini de hayata geçirdiklerini kaydeden Yanılmaz, yeni kurulan ALO 188 Cenaze Hizmet Hattıyla, vatandaşların tek telefonuyla harekete geçen uzman ekipler tarafından, tüm cenaze işlemlerinin ücretsiz olarak sunduklarını, şehir dışı cenaze nakillerini ise, Türk Hava Yolları ile yapılan protokolle uçak veya soğutma sistemine sahip cenaze araçlarıyla ücretsiz olarak gerçekleştirdiklerini belirtti.

ELAZIĞ’A ELEKTRİKLİ OTOBÜS GELİYOR

2016 yılında gerçekleştirmeye hedefledikleri üç yeni proje olduğu söyleyen Yanılmaz,"En büyük çalışmaları ulaşımda yapacağız. Önümüzdeki ay elektrikli otobüs projesi olan ELBÜS'ü ihaleye çıkartacağız. Zafran Mesire Alanı projesiyle 225 bin metrekarelik bir alanı şehrin nefes alabileceği bir alana dönüştüreceğiz. Cip Barajı alanını ise olta balıkçılığının da yapılabileceği bir piknik alanına dönüştüreceğiz" dedi.

ANNE ÜNİVERSİTESİ

Ailelerin yapısını korumak, çocukların sorunlarını gidermek, geçim sıkıntısı çeken aileleri topluma kazandırmak amacıyla düzenlenen Anne Üniversitesi projesine dikkat çeken Yanılmaz, anneliğin farklı bir eğitim gerektirdiğini, anne üniversitesinde 2 buçuk aylık bir sürede bir çoğu üniversite mezunu kadınlara annelik eğitimi verdiklerini belirtti.

“Anne Üniversitesinin öğretim görevlileri Fırat Üniversitesinde görev alan öğretim üyelerinden oluşuyor. Eğitim olarak, Kur’an eğitimi, aile içi iletişim, mutfak dersleri, pratik bilgiler ve temel eğitimler yer alıyor. Eğitimler sonrası başarı olan anneler, normal bir üniversitede olduğu gibi cübbe giyip kep atıyorlar ve diploma alıyorlar”

40 YILLIK ŞORŞOR DERESİ SORUNU ÇÖZÜLÜYOR

Elazığ’ın 5 mahallesinin içerisinden geçen ve şehrin büyük bir bölümünün kanalizasyonun aktığı ve seçim vaatleri arasında siyasilerin gündeminden düşmeyen Şorşor deresinin ıslah edilmesi için Elazığ belediyesi iller bankası arasında ihalesi yapılarak protokol imzalandığını söyleyen Yanılmaz, 2 yıl içerisinde projeyi tamamlamayı hedeflediklerini belirtti.

KENTSEL DÖNÜŞÜM HIZLA DEVAM EDİYOR

Cumhuriyet, Sürsürü, Zafran, Aksaray, Kızılay ve Karşıyaka mahallerinde kentsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Yanılmaz, "Cumhuriyet mahallesinde yapılan kentsel dönüşüm bitme noktasına geldi. Mimari yapımız bakanlık tarafından onaylandı. Estetik Kurul da onay verdikten sonra yapım ihalesine çıkacağız" dedi.

"HUZURUN BAŞKENTİ"

"Elazığ’da yatırımı arttırmayı hedefliyoruz. Şu ana kadar terör Elazığ’a giremedi. Bu yüzden huzurun başkenti diyoruz. Yatırımcıları da bu yüzden davet ediyoruz. Doğu ve Güney Batıdaki terör olaylarından ekonomik olarak etkilendik. Çünkü ekonomik olarak çalıştığımız alan Doğu ve Güney Doğu'dur."

TERÖRE DESTEK VEREN BELEDİYELERE TEPKİ

"Belediyelerin görevi vatandaşlarına hizmet etmektir, vatandaşlarının hizmet kalitesini arttırmaktır. Eğer belediyeyi farklı anlamlarda kullanmaya kalkarsan zararı gören yine o vatandaş olur. Yani bugün Diyarbakır’daki olaylarda zarar gören Diyarbakır’daki insanlardır."

"O KOLTUĞU İŞGAL ETMENİN ANLAMI YOK"

"Silopi, Cizre, Nusaybin gibi bölgelerde bulunan belediye başkanlarımız eğer gerçekten o bölgenin insanının huzurunu, refahını mutluluğunu istiyorlarsa yapmaları gereken en önemli şey terör örgütüne, ’defol git buradan, bizim huzurumuzu bozma’ demeleridir. Bunu diyemiyorlarsa demek ki kendi insanlarına belediye başkanlığı yapamıyorlar. Hiç kusura bakmasınlar. Gereksiz bir şekilde oralarda oturuyorlar. O koltuğu işgal etmenin bir anlamı yok."

"Belediye başkanlığı Milletvekilliği gibi değil. Çünkü siz sabah kalktığınızda adımınızı attığınızda insanlarla yüz yüzesiniz. Evinden çıkan insanın aklına belediye başkanı gelir. Evde suyunu açtığı an, otobüse bindiği an belediye başkanı aklına gelir. Milletvekili aklına gelmez, siyasi irade aklına gelmez."

"Bu kadar vatandaşla diyaloğu olan bir insanın o şehirde yaşayanların mutluluğunu istememesi gibi bir lüksü olamaz. Dolayısıyla o mutluluğa giden yolda belediyenin hizmetlerinden geçer. Belediye vatandaşını mutlu edecek hizmetleri yapmak zorunda. Hendek kazarak, kanal açarak terör örgütüne destek vererek, yardımcı olarak bu insanlara huzurun gelmeyeceğini gördüler inşallah bu terör belası da Doğu ve Güneydoğu başta olmak üzere biter, ülkemiz huzur içinde olur, huzur içinde olan yerlerdeki çalışma imkanları çok daha fazla çok daha rahat oluyor. O günleri bekliyoruz dört gözle."