CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında Şah Fırat operasyonunu “büyük bir fiyasko” diye niteledi. Hükümetin düne kadarBeşar Esad’ı ve rejimini muhatap almadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, “Ne yaptılar? Muhatap aldılar. İstanbul Başkonsolosluğu’na haber verdiler, ‘biz oraya gidiyoruz’ diye. Bu kadar iki yüzlü bunlar” dedi. Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

Ne demişlerdi?

“Türkiye aciz bir ülke görünümü sergiledi. Elindeki bütün kozları kaybetmiştir. Sadece Ortadoğu’nun değil, bütün dünyanın şamar oğlanı konumuna gelmiştir. Benim vicdanım sızlıyor. Başbakan Davutoğlu, 14 Mart 2014’te, ‘İster rejimden ister radikal gruplardan ister başka bir yerden gelebilecek her türlü saldırı, aynıyla mukabele görür’ dedi. Numan Kurtulmuş da ‘Eğer Süleyman Şah’a bir saldırı olursa 3 dakika içinde silahlı kuvvetler oraya müdahale eder’ dedi. Peki nasıl olur da biz orayı terk ediyoruz? Hangi gerekçeyle terk ediyoruz?”

‘Toprağını satan adam’

“Kendi ülkesinin toprağını yabancılara teslim eden, teslim ederken de kaçan bir iktidara ne denir? Neyin karşılığında siz Türkiye Cumhuriyeti topraklarını terk ettiniz, kaçtınız. Senin Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olduğun tartışmalıdır bu saatten sonra. Hem kaçıyor hem de ‘zafer’ diyorlar. Kaçmak ne zamandan beri zafer oldu? Kendi toprağını satan adama ne denirse ben de onu söylüyorum.”

“Sen zafer mi görmek istiyorsun; Sakarya’ya bakacaksın, Dumlupınar’a bakacaksın, Afyon’a bakacaksın, Erzurum’da Nene Hatun’a bakacaksın, Maraş’ta Sütçü İmam’a bakacaksın, Kıbrıs’ın Beşparmak Dağları’na bakacaksın. Bunların hiçbirisi ülkesini terk etmedi. Ölümü göze aldılar.TBMM’de Süleyman Şah’a saldırı olabilir diye korunması için hükümete yetki verdik. Kaç diye yetki vermedik ki.”

Kaddafi hatırlatması

“CHP iktidarında Ortadoğu’da kan akmayacak. Mısır’la yeniden dost olacağız. Kaddafi’yi arkadan hançerlersen, senin gibi insanları Libyalılar da adam yerine koymazlar. Kaddafi Kıbrıs çıkarmasında Türkiye’ye bütün desteğini verdi. Kaddafi linç edildi, bunlar düğün dernek yaptılar.”

Falkland’ı örnek verdi

Salondakilere “büyük devlet nedir?” sorusunu yönelten Kılıçdaroğlu, Falkland Savaşı’nı örnek verdi. Kılıçdaroğlu, İngiltere’nin binlerce kilometre ötede, Arjantin tarafından işgal edilen Falkland Adaları için gemilerle oraya giderek adayı geri aldığını anımsatttı. Kılıçdaroğlu, “Sen sana ait olan topraktan kaçıp geliyorsun ve bunu da zafer diye satıyorsun. Bu kadar ahlaksızlık, utanmazlık emin olun tarihte yoktur” diye konuştu.

‘Baskıya hazırız’

Kılıçdaroğlu, İç Güvenlik Paketi’yle ilgili Meclis’te yaşananlara değinirken şöyle konuştu: “Her türlü saldırıya biz hazırız. Her türlü baskıya da hazırız. Sanıyorlar saldırı yapınca CHP geriye çekilecek. CHP geriye çekilmeyecek, kapı gibi mücadelesini yapacaktır. TCK Madde 6, ‘molotof kokteyli kullanmak yasaktır’ diyor. Var zaten bu. Peki yakalanan var mı? Yok. Niye yok? Ortada hükümet yok.”

MİT’e tepki: Açıklarız

“MİT, gayri milli bir oluşum içinde olamaz. İktidara hizmet etmek, iktidarda olan partiye hizmet etmek gibi bir görevi yoktur MİT’in. MİT ya milli olur ya biz o isimlerin hepsini açıklarız. Biz duyduğumuz saygı dolayısıyla sesimizi çıkarmıyoruz ama artık yeter. Onların bir kanadı Gestapo gibi çalışıyor. Muhalefeti dinliyor. İstediğiniz kadar uydurun belgeyi.”