Hava Kuvvetleri Komutanlığı için alınan füzeler F-35 ve F-16’larda kullanılacak.Türkiye Amerika'dan havadan havaya orta menzilli füze talebinde bulunmuştu. Amerika silah satışı için yeşil ışık yaktı. Dışişleri Bakanlığı olası satış için onay verdi. Olası satış kongerede.


Türkiye Amerika'dan 145 ileri düzeyde orta menzilli havadan havaya füze, 10 füze güdüm sistemi ve 40 tane de füze rampasıyla destek ekipmanı yedek parça ve personel eğitimi talebinde bulunmuştu.

Amerikan Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı kongreye söz konusu satış için bilgi verdi. Füzelerin satışına ekipman, eğitim ve lojistik destek de dahil. Satışın toplam maliyeti de yaklaşık 320 milyon dolar.

Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı'ndan yapılan açıklamada, "Türkiye bölgede barış ve istikrarın tesisi konusunda Amerika'nın ortağı. Güçlü bir savunma kapasitesinin sağlanması için NATO müttefikimiz Türkiye'ye yardım edilmesi Amerika'nın ulusal çıkarı açısından hayati önem taşır, bu satış bu amaçlarla örtüşmektedir" denildi.

Açıklamaya göre Türkiye bu füzeleri envanterini modernize etmek için hava kuvvetlerine ait F-16 ve F-35lerde kullanacak. Satışı Raytheon şirketi üstlenecek