Rusların bu iddilarının gerçeği yansıtmadığı görüşünde olan Koç, ''Kara kutuyu verin çözeyim'' dedi.

Türkiye tarafından, defalarca uyarılmasına karşın hava sahasını ihlal ettiği için, düşürülen Rus SU-24 jetinin tartışma yaratan kara kutusu sonunda açıldı. Ancak, Rus uzmanlar 'kara kutu' olarak bilinen uçuş veri kayıt cihazının içindeki verilerin okunamadığını iddia ediyorlar. California Üniversitesi'nden kriptoloji profesörü Çetin Kaya Koç ise Rus teknisyenlerinin bu konuda dünyanın önde gelenleri arasında yer aldığı ve Rusların bu iddilarının gerçeği yansıtmadığı görüşünde.

Rus ordusu tarafından Pazartesi günü yapılan açıklamada, geçtiğimiz ay düşülen uçak üzerinde havacılık uzmanlarınca incelenen uçuş verilerinden bugüne kadar herhangi bir bilgiye ulaşılamadığı iddia edildi.

Daily Sabah'a konuşan kriptoloji uzmanı Koç ise, bu durumda gerçekçi olabilecek tek sonucun Rusların başından beri verileri kurtarmak istemedikleri olduğunu söyledi.

"Eğer kutuyu bana getirirseniz, gerekli bütün bilgileri kurtarmaktan memnuniyet duyarım" diyen Koç, bunun için gerekli tüm ekipmanın Ruslarda hali hazırda bulunduğunu da sözlerine ekledi. ''Tüm dünyaya gösterilen, Putin'le birlikte görüntülenen kara kutu kesinlikle okunabilir görünüyor'' diyen Koç, kara kutuların bir çok katmandan oluştuğunu, herhangi bir zarara, kırılmaya veya yangına karşı oldukça dayanıklı üretildiklerini anlattı. Kriptoloji profesörü Koç iddiasına ''Kendi gözlerimle görmeden bu kara kutunun okunamıyor olduğuna inanmam'' diye devam etti.

Koç, Rusların bu konudaki tutumunun, önceden tasarlanmış bir plan olduğunu söyleyerek, "Konuyu kapatmaya çalışıyorlar. Kara kutudaki bilgiye ulaşmak istediklerini düşünmüyorum" dedi.

Pazartesi günü yapılan açıklamada Rus uzmanlar mevcut araçlarla kara kutudan bilgi almanın imkansız olduğunu söylemişlerdi. Koç ise bu iddianın asılsız olduğunu belirterek, ''Ruslar genelde kapalı teknolojileri tercih ederler. Genel anlamda çalışma tarzları bu şekilde. Teknolojileri biraz daha farklı ama oldukça iyi iş çıkartıyorlar. Rusların şuanda uzaktan kumanda ile kontrol edilen bir füzeyi bile hackleyebileceklerini biliyoruz'' dedi.

Türkiye, 24 Kasım tarihinde defalarca uyarılmasına rağmen Türk hava sahasını ihlal eden Rus SU-24 jetini düşürmüş, Rusya ise Türk hava sahasının ihlal edilmediğini iddia etmiş ve bu iddiada ısrarcı olmuştu.

Olay sonrası Ruslar kara kutudan çıkacak bilgilerin kendi iddilarını doğrulayacağını ileri sürmüşlerdi. Ancak, Pazartesi günü Rus ordusu uçuş güvenliği servisinin yönetici yardımcılarından biri olan Rus Korgeneral Sergei Bainetov kara kutunun içinden çıkartılan 16 mikroçipin 13'ünün neredeyse tamamen tahrip olduğunu, diğer üçünün ise zarar gördüğünü söyledi. Bainetov uzmanların mikroçipler üzerinde çalışmaya devam edeceğini, ancak herhangi bir bilgiye ulaşmanın çok uzun zaman alacağını söyledi. Kara kutu Amerikalı, İngiliz ve Çinli uzmanların denetiminde açılmıştı. 

PUTİN: NE ÖĞRENİRSEK ÖĞRENELİM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin Rus uçağının ihlalinden emin olduğunu ve Moskova'nın kara kutu araştırmalarına devam edebileceğini ancak Türkiye'nin ve NATO'nun radar kayıtlarının Türk tarafının haklı olduğunu ispatladığını söylemişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, "Kara kutudan ne öğrenirsek öğrenelim, bu Türk yetkililerinin yaptıkları karşısında tutumumuzu değiştirmeyecek," demişti.