Trabzon’da, AK Parti MKYK üyesi Yasin Aktay’ın Bayburt Üniversitesi’nde “Türk diye bir ırk yok” sözleri protesto edildi. Ötüken Dergisi Trabzon Temsilciliği’ne bağlı bir grup genç, Meydan Parkı Atatürk Anıtı önünde yaptığı basın açıklamasıyla Aktay’ın ilginç sözlerini kınadı.

Grup sık sık “Ne Mutlu Türk’üm diyene” ve “Türkiye Türktür, Türk kalacak” şeklinde sloganlar atarken, grup adına basın açıklamasını Ötüken Dergisi Trabzon Temsilcisi Murat Yılmaz gerçekleştirdi. Yılmaz, “Türklüğe dil uzatmaya cüret eden bu şahıs ya Türk düşmanı bir devşirme ya da tarihinden ve kültüründen habersiz cehalet ürünü bir zavallıdır. İsminin önünde profesör unvanı bulunan Aktay, Türklüğün sentez olduğundan hareketle Macarların kendilerini Türk olarak kabul etmediklerini söylemiştir. Oysa daha geçen ay Türkiye’ye ziyaret gerçekleştiren Macaristan’ın en büyük 3. Partisi Jobbik’in lideri Vona Gabor, kendilerinin de tıpkı bizler gibi Türk olduğunu söylemiş ve Türklüğünün şuuruyla bizim siyasilerimizin cesaret dahi edemediği, Ermenilerin Hocalı’da Azerbaycan Türkleri’ne yaptığı katliamın Soykırım olarak tanınması için Macaristan parlamentosunda girişimlerde bulunmuştur. Kısacası binlerce yıllık tarihinin bilincinde olan Vona Gabor, Yasin Aktay’dan daha Türk’tür” dedi.


“Profesör ünvanlı bu cahilin Orhun Kitabeleri’nde defalarca geçen Türk kelimesinden haberi yok mudur?” diye soran Yılmaz, açıklamasına şöyle devam etti. “Hun, Göktürk ve Uygur devletlerini kuranlar kimlerdir? 26 Ağustos 1071’deki Doğu Roma’ya karşı zaferiyle gururlandığımız Alp Arslan hangi ırkın temsilcisidir? Haçlı Seferleri’yle İslâmiyet’i yok etmeye çalışan Avrupalılara Anadolu’yu mezar eden I. Kılıçarslan Japon mudur? 3 kıtada hüküm sürmüş Osmanlı’nın kendi soyunu dayandırdığı Kayı boyu bir Afrika kabilesi midir? Yüzyıllarca ‘Kızıl Elma’ ülküsüyle cihan hâkimiyeti yolunda Avrupalıların bilinçaltlarında korku yaratanlar Araplar mıdır? İstiklâl Şâiri Mehmet Âkif'in şiirlerini seslendirerek, onun mânevî şahsını istismâr eden bu zihniyet, merhûm Âkif'in şiirlerindeki ‘Adam ol, ırkına çek’, ‘Kahraman ırkıma bir gül’, ‘Irkıma yok izmihlâl’ dizelerini bile görmezden gelmektedir.”


Aktay’ın temsil ettiği zihniyetin, dünyanın dört bir yanında zulüm gören Türkleri göz ardı ettiğini ileri süren Yılmaz, “Evet, Yasin Aktay için Türk diye bir ırk yoktur. Bu yüzdendir ki kendisi ve bağlı bulunduğu zihniyet, Batı Trakya’da, Kerkük’te, Güney Azerbaycan’da ve Doğu Türkistan’da zulüm görenlere karşı gözlerini kapamış, kulaklarını tıkamıştır. Bu yüzdendir ki kendi topraklarında esir olarak yaşayıp, Kızıl Çin zulmü altında inleyen Doğu Türkistanlı Rabia Kadir ile İran’da Farsların şiddetli asimilasyonlarıyla Türklükleri yok edilmeye çalışılan Güney Azerbaycanlı Mahmut Ali Çehreganlı’nın Türkiye’ye girişi yasaklanmış; ancak Kuzey Irak’ta binlerce Türkmen’in kanını dökmüş Türk düşmanı Barzani, devlet yetkililerince şeref konuğu gibi misafir edilmiştir” ifadelerini kullandı.
Yılmaz son olarak şu sözleri kaydetti: “Buradan Türk ve Türkçülük düşmanlarına açıkça ilân ediyoruz: Sizler tabelalardan, dağlardan, taşlardan Türk adını kaldırsanız bile içerisinde sırf ‘Türk’üm, Varlığım Türk varlığına armağan olsun, Ne mutlu Türk’üm diyene’ sözleri geçiyor diye andımızı yasaklasanız bile, ‘Türk diye bir ırkı yoktur’ deyip binlerce yıllık tarihimizi ve kültürümüzü görmezden gelseniz bile bizler şanlı ve destana benzeyen geçmişimizi silinmez çizgilerle beynimize ve gönlümüze çizmekteyiz” şeklinde konuştu.