Türkiye'nin tek piyade okulu olan, 1909'da kurulan ve 1961'den beri Tuzla'daki yerleşkesinde bulunan okulda subay, astsubay, uzman erbaş, er, erbaş ve misafir askeri personel, zorlu eğitimden geçerek görev yapacakları birliklere gönderiliyor. 
Tuzla'daki Piyade Okulu'nda, mezun olduktan sonra görevlerinde şehit olan askerler için fidan dikimi yapılması önemli bir ayrıntı olarak dikkati çekiyor.

Okulda Somali, Afganistan, Kırgızistan, Moğolistan, Türkmenistan, KKTC, Azerbaycan ve Gürcistan'dan gelen askerlere de eğitim veriliyor.


Türkiye'nin tek piyade okulu olan, 1909'da kurulan ve 1961'den beri Tuzla'daki yerleşkesinde bulunan okulda, subay, astsubay, uzman erbaş, er, erbaş ve misafir askeri personel, zorlu eğitimden geçerek görev yapacakları birliklere gönderiliyor.

Piyade Okulu'nda her yıl 10 bine yakın subay, astsubay ve diğer askeri personele, taktik tekerlekli zırhlı araç, zırhlı muharebe aracı eğitimlerinin yanı sıra muharebe, istihkam, savaş ve temel beden, meskun mahal, nişancılık ve atış, termal ve keşif, savunma, taarruz ve muharebe simülasyon eğitimleri veriliyor.

Okulda subaylar 41, astsubaylar 28, uzman erbaşlar 13 ve erbaşlar ise 8 hafta eğitimden geçiyor.

Zırhlı muharebe araçlarında ise subay ve astsubaylar 2, uzman erbaş ve erler de 5 hafta süreyle eğitim görüyor.

Havelsan tarafından üretimi yapılan simulatörlerde ise subay ve astsubaylar 3, erbaş ve erler 4 haftalık sıkı bir eğitim alıyor.

Simulatörlerde askerlere kule ve sürücü eğitimi veriliyor.

Askeri personele verilen eğitimde teknolojik imkanlardan da faydalanılıyor. Havan derslerinde öğrencilere 3 boyutlu simülasyonla atış öğretiliyor.

Okulda subay, astsubay, uzman erbaş, er ve erbaşa RPG-7 roketatarda gerçek mermiyle atışın yanı sıra G-3 piyade tüfeğiyle 200 metre, PKM Bixi makineli tüfeğiyle eğitim atışları yaptırılıyor.

Ayrıca manga muharebe atışlarıyla kursiyerlere, savaş ortamında hareket tarzı ve bir hedefin ele geçirilmesi eğitimleri veriliyor.

Kuruluş yılı 1909 olan ve 1961'den beri Tuzla'daki yerleşkesinde bulunan okuldaki askerlere, meskun mahal eğitimi verilerek, sadece sahrada değil meskun mahallerde de savaş teknikleri öğretiliyor.

Eğitim gören kursiyerler, verilen eğitimden duydukları memnuniyeti ve yaşadıkları gururu dile getirerek, elde ettikleri kazanımları değerlendirdi.

Piyade Astsubay Çavuş Şener Yıldız, okuldaki en önemli kazanımının yeni bir aile ve ölene kadar süreceğine inandığı dostluklar kurması olduğunu söyledi.

Henüz mesleğinin başında olduğunu belirten Yıldız, "Biz astsubay çavuşların 'silah arkadaşlığı' olarak tanımladığı bu dostluğu elde ettiğim bir kazanım olarak görmekteyim. Ayrıca ebedi Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk ile aynı piyade sınıfına mensup olmaktan da gurur duyuyorum" dedi.

Piyade Asteğmen Adayı Halil Tuna Köylü de vatani görevini en iyi şekilde yapmaya gelen bir asker olduğunu belirterek, "Burada kendimi tanımayı öğrendim. Ruhumun derinliklerinde gizlediğim azmi ve iradeyi keşfettim. Bana kahraman olmanın yollarını ve damarlarımdaki asil kanın ne demek olduğunu, aldığım eğitimler ve silah arkadaşlarımla aramızdaki dostluklar öğretti. Ben de bu kazanımlarla görev yapacağım yerde mahiyetimdeki mehmetçiklere en iyi komutan olacağıma inanıyorum" diye konuştu.

Piyade Uzman Onbaşı Fatih Bulut ise burada aldıkları eğitimin kursiyerlere öncelikle cesaret ve öz güven verdiğini vurgulayarak, "Aynı zamanda mesleğimizde karşılaşacağımız zorlukları ve engelleri nasıl aşabileceğimizi bize gösteriyor. Ayrıca irademizin ne kadar güçlü olduğunu ve insan iradesiyle neler başarabileceğimizi bize göstermektedir" dedi.

Piyade Okulu'nda sadece Türk askerleri eğitim görmüyor. Okulda Somali, Afganistan, Kırgızistan, Moğolistan, Türkmenistan, KKTC, Azerbaycan ve Gürcistan'dan gelen askerlere de eğitim veriliyor.Yabancı askerlerden Afganistanlı Piyade Üstçavuş Jan Agha Nezamy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 senedir Türkiye'de olduğunu belirterek, piyade okulunda aldığı eğitimden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.Son teknoloji sistemleriyle muharebenin her anını yaşayarak eğitim aldıklarını ifade eden Nezamy, "Binlerce yıllık köklü tarihi olan ve geçmişi başarılarla dolu bir orduda eğitim almak bir ayrıcalık. Aldığımız modern eğitimle biz de Afganistan Silahlı Kuvvetleri'nin eğitilmesinde ve geleceğinin şekillendirilmesinde önemli görevler alacağız" dedi.


Somali'den gelen ve 8 aydır Piyade Okulu'nda eğitim gören Üsteğmen Abdullah Hassan da 2 ay daha eğitim göreceğini kaydederek, kendisiyle birlikte Somali'den gelen 32 kişinin şu anda eğitim almaya devam ettiğini anlattı.Türk ordusunun dünyada bilinen bir ordu olduğunu dile getiren Hassan, "Burada aldığımız eğitim faydalı ve gerçekçi. Kendi ülkemde burada aldığım eğitim konularında eğitim vereceğim" diye konuştu.Piyade Okulu'nun ilgi çekici bir başka bölümü ise 6 Mayıs 2001'de oluşturulan müze kısmı. Müzede, 15 ve 16. yüzyıllardan kalma zırh, kama ve kılıçlar sergileniyor.Müzenin öne çıkan diğer eserleri arasında 17 ve 18. yüzyıllara ait tüfek ve tabancaların yanı sıra piyade sınıfının gelişimini gösteren kıyafet ve materyaller yer alıyor.Okulda, mezun olduktan sonra kıta görevinde şehit olan askeri personel için fidan dikimi yapılması önemli bir ayrıntı olarak dikkati çekiyor.Dikilen fidanın yanına, mezun askeri personelin adının ve mezuniyet tarihinin yazıldığı mermer bir plaka da konuluyor.