Suriye'ye giden TIR’ların içinde gördüklerini anlatan askerlerin ifadesi, müfettişleri rahatsız etti. İfadelerin, Ankara’yı dünyada zora sokmasından endişe ediliyor.

Kamuoyunda “TIR davası” olarak bilinen Suriye’deki radikal örgütlere silahtaşıdığı öne sürülen MİT TIR’larını durduran askerlerin başındaki subayın  “Devlet ayağa kalktı işlemleri niye sonlandırmadınız” sorusuna "Devlet ayağa kalkınca hukuk yere mi otursun istiyorsunuz” cevabı verdiği ve ifade işleminin kesildiği iddia edildi.

HSYK MÜFETTİŞLERİ SORUŞTURUYOR

Taraf'ın haberine göre, MİT'e ait TIR'ların durdurulmasına ilişkin açılan soruşturmada ilginç bir hukuk tartışması yaşandı. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) adına soruşturma yürüten müfettişler, TIR’ları durduran subaya, tepki göstererek, “Devlet ayağa kalktı işlemleri niye sonlandırmadınız” diye sordu. Subay da bunun üzerine, “Devlet ayağa kalkınca hukuk yere mi otursun istiyorsunuz” karşılığını verdi. Subayın bu cevabı karşısında şok olan müfettişler, ifade alma işlemini sonlandırdılar.

TIRLARI DURDURAN EKİBİN BAŞINDAKİ SUBAY DA SORGULANDI

Hukuk tarihine geçecek nitelikte olan olay, geçtiğimiz günlerde MİT TIR’larının durdurulması konusunda, “yargı ve güvenlik” yetkilileri hakkında açılan soruşturmanınifade alma işlemi sırasında yaşandı. Şikâyet üzerine HSYK, MİT TIR’larını durduran yargı mensupları ile güvenlik güçleri hakkında soruşturma başlatmıştı. HSYK’nın görevlendirdiği müfettişler, TIR’ları durduran ekibin tek tek ifadelerine başvuruyor. Bu çerçevede, Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere hükümet üyelerinin büyük tepki gösterdiği, TIR’ları durduran ekibin başındaki subayın da ifadesi geçtiğimiz günlerde alındı.

MÜFETTİŞLERE İFADE ALMAYI BİTİRTEN SÖZLER!

Müfettişler, subaya ifade alma işlemi sırasında sert tepki gösterdi. Bir müfettiş, jandarma subayına, “Oraya devletin valisi gelmiş, MİT Bölge Bakanı gelmiş, Emniyet müdürü gelmiş... Yani devlet ayağa kalkmış... Siz neden hala adli işlem yapıyorsunuz?” diye sordu. Jandarma subayı ise, müfettişe “Devlet ayağa kalkınca hukuk otursun mu demek istiyorsunuz” cevabını verdi. Bu sözler üzerine ortam adeta buz kesti. Bu sözlerin ardından HSYK müfettişleri ifade alma işlemine son vererek salondan ayrıldılar.

ASKERLER TIR'LARDA NE GÖRDÜKLERİNİ ANLATINCA

Öte yandan, MİT’e ait olduğu öne sürülen TIR’ların durdurulmasına ilişkin açılan soruşturma ters tepti. Müfettişlerin soruşturması sırasında, operasyonda karar alan ve uygulayan birçok yargı mensubu ile güvenlik mensubunun ifadesi alındı. Bu esnada, TIR’ların yükü konusunda da bazı sorular yöneltildi. Sorular üzerine yargı ile güvenlik mensupları, TIR’ların içinde gördükleri konusunda bilgi vermek zorunda kaldı. Bu çerçevede, silah ve mühimmat malzemeleri de tutanak altına alındı. 

AİHM GİDERSE BAŞIMIZ AĞRIYACAK

Bu durum soruşturmayı yürüten müfettişler arasında da rahatsızlığa yol açtı. Soruşturma esnasında elde edilen bilgilerin, Türkiye’yi uluslararası arenada zor durumda bırakmasından endişe ediliyor. Özellikle dava dosyasının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşınması halinde, dosyanın içeriğinin de Avrupa’daki birçok ülkenin eline geçmesi riski bulunuyor.